У СБУ зробили заяву про договір щодо Криму і Чорноморського флоту РФ

12 березня 2021, 19:22оновлено 12 березня 2021, 20:01
СБУ перевірить підстави підписання угоди України та Росії щодо Чорноморського флоту РФ у Криму та вивчить питання схвалення договору Верховною Радою.
СБУ
СБУ відкрила кримінальне провадження проти державних службовців, які причетні до Харківських угод / Фото: УНІАН

Головне слідче управління Служби безпеки України запустило досудове розслідування обставин підписання та ратифікації Харківських угод, на базі яких було продовжено термін перебування Чорноморського флоту РФ на українській території у Криму. Розслідування проводиться за фактом вчинення державної зради, повідомили у пресслужбі СБУ.

У спецслужбі вказали, що слідче управління СБУ почало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради в період з 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрили проти державних службовців.

Крім того, слідство вивчає обставини підписання Харківських угод 21 квітня 2010 року, а також питання дотримання усіх законних процедур під час ратифікації договору Верховною Радою.

У СБУ зробили заяву про договір щодо Криму і Чорноморського флоту РФ

Довідка

Харківські угоди

Угода між Російською Федерацією та Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України("Харківські угоди") - це домовленість між Києвом і Москвою, підписана президентом РФ Дмитром Медведєвим і президентом України Віктором Януковичем 21 квітня 2010 року.

Угода передбачала продовження перебування Чорноморського флоту РФ у Криму на 25 років – до 2042 року. За договором Київ номінально отримував знижку в розмірі 100 доларів на газ. Угода повинна була продовжуватися на наступні п'ятирічні періоди в автоматичному порядку, в тому випадку, якщо одна зі сторін не пізніше, ніж за 1 рік не попередить про припинення дії договору.читайте такожУ Криму скаржаться на Україну і погрожують Києву міжнародними судами

Верховна Рада ратифікувала Харківські угоди 27 квітня 2010 року. Схвалили документ 236 народних депутатів. Голосування стало одним з найскандальніших в історії українського парламентаризму.

Харківські угоди на сучасному етапі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти