СБУ готує удар проти 236 депутатів, голосувавших щодо Криму

11 березня 2021, 18:46оновлено 12 березня 2021, 18:35
На базі Харківських угод перебування Чорноморського флоту РФ у Криму продовжувалося на 25 років.
Данилов
СБУ з'ясує, чи були в діях депутатів щодо ратифікації Харківських угод ознаки державної зради - Данилов / Скріншот YouTube

Рада національної безпеки і оборони доручила Службі безпеки України вивчити ситуацію з голосуванням Верховною Радою України VI скликання ратифікації Харківських угод. Договір передбачав продовження перебування Чорноморського флоту у Криму на 25 років – до 2042 року. Схваливших документ 236 депутатів можуть звинуватити в державній зраді в тому випадку, якщо ознаки таких дій встановить спецслужба, заявити секретар РНБО Олексій Данилов у четвер, 11 березня, під час свого брифінгу.

За його словами, у 2008 році уряд повинен був підготувати документ, що передбачає вихід Чорноморського флоту РФ з Криму, проте проект так і не було реалізовано. Такі дії стали серйозним ударом по національній безпеці держави.

"У 2008 році Кабмін повинен був запропонувати законопроект, який врегулював би питання виходу Чорноморського флоту РФ. Однак цей законопроект не було розроблено, і це була перша цегла, яка почала руйнувати систему нашої безпеки", - сказав Данилов.

Відтак, у 2010 році з'явилися Харківські угоди, які Рада ратифікувала 27 квітня 2010 року. Таким чином, 236 депутатів, які проголосували за таке рішення, можуть звинуватити в державній зраді. Обставини голосування вивчить СБУ.читайте такожМуженко пояснив, чому ЗСУ не відбили атаку Росії під час окупації Криму

"РНБО доручило СБУ з'ясувати обставини, яким чином ці 236 депутатів голосували за питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона повинна відкрити (справи) щодо держзради щодо цих осіб", - підкреслив Олексій Данилов.

Автори Telegram-каналу Шептун нагадали, що серед на той момент діючих депутатів, які голосували за ратифікацію Харківських угод, і щодо яких можуть бути відкриті кримінальні справи, опинилися низка відомих політиків і бізнесменів.

  • Рінат Ахметов
  • Володимир Литвин
  • Анатолій Кінах
  • Леонід Кожара
  • Олександр Єфремов
  • Вадим Столар
  • Андрій Деркач
  • Володимир Ландик
  • Олександр Омельченко

Зазначимо, згідно з законом Про статус народного депутата, пунктом 5 статті 10, депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосувань у Верховній Раді.

СБУ готує удар проти 236 депутатів, голосувавших щодо Криму

Крім того, Верховна Рада у 2019 році закріпила це положення і у Конституції України.

СБУ готує удар проти 236 депутатів, голосувавших щодо Криму

Рішення РНБО 11 березня – новини

  • За підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони, яке пройшло в четвер, 11 березня, було прийнято рішення про націоналізацію підприємства Мотор Січ. Рішення про те, як стратегічне підприємство опинилося у володінні приватного власника, буде розглядатися окремо.
  • Крім того, секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що держава також націоналізує Донецькоблгаз, яке в ЗМІ називають власністю олігарха-втікача Сергія Курченка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти