"Автономія" Донбасу і план Путіна щодо "Мінську": Ілларіонов зробив заяву про війська РФ біля України

3 грудня 2021, 07:10оновлено 3 грудня 2021, 14:04
Військові фахівці впевнені в тому, що Росія не планує військове вторгнення в Україну, сказав Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Кремль може прагути політичної автономії щодо Донбасу і поступок в рамках Мінських угод - Ілларіонов / УНІАН

Чисельність військових підрозділів РФ у кордонів України сьогодні менша, аніж 2 місяці тому і навесні. Експерти не бачать ознак можливого військового вторгнення російської держави в Україну. Цілком можливо, що Москва нагнітає ситуацію для того, щоб змусити Київ реалізувати Мінські угоди щодо Донбасу в рамках сценарію Кремля і ухвалити автономію ОРДЛО. Не виключено обговорення подібних сценаріїв і Байденом з Путіним. Про це заявив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що кількість військ, зосереджених росіянами біля українських кордонів, недостатньо для реалізації військової операції. Причому чисельність підрозділів менша, ніж була навесні поточного року. Військові експерти наразі також не бачать підстав для подібного сценарію.читайте такожРосія не нападе на Україну в обмін на "здачу" Донбасу: у Путіна вибухнули ультиматумом Києву

"Дані, які представлені Міноборони, показують, що кількість батальйонів тактичних груп на кордонах України сьогодні менше, ніж 2 місяці тому і набагато менше, ніж це було в березні-квітні 2020 року. Наразі велика кількість публікацій про те, що нинішній стан військ і погода не дозволяють цього зробити. Тому, в черговий раз, коли з'являється кожна нова інформація, ми перевіряємо її. І з'ясовується, що це рух уздовж українського кордону, або ж це рух одного батальйону з місця дислокації. Ті 92-94 тисячі військ, які знаходяться в межах 250-270 км від українського кордону - не ті сили, за допомогою яких можна атакувати українську армію в розмірі 250 тисяч і півмільона резервістів", - зазначив Ілларіонов.

Також він додав, що маневри з російськими військами біля кордонів України можуть бути пов'язані з тим, що Москва просто нагнітає ситуацію. Наприклад, за допомогою такого тиску в Кремлі намагаються виторгувати поступки з боку України щодо Донбасу. Зокрема, автономію ОРДЛО і запуск Мінських угод в рамках сценарію Путіна. Можливо, процес дійсно рухається в даному напрямку, а варіанти розвитку подій можуть обговорити президент США Байден і глава Кремля Путін.

"Робоча гіпотеза свідчить про те, що за допомогою таких постійних публікацій є спроба чинити психологічний тиск на українське керівництво, для того щоб змусити його прийняти російські умови щодо ухвалення Україною Мінських угод в інтерпретації Путіна, про ухвалення політичної автономії ОРДЛО. І до великої угоди, судячи з того, що президент України сказав, що готовий до прямих перемовин з Росією - схоже, до цього і йде. Можливо, про це збираються розмовляти і Байден з Путіним", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

Дивіться відео ТСН - Зеленський розповів, що буде з нормандським форматом і мінським процесом щодо Донбасу

Війська Росії біля кордонів України

Американські видання The Washington Post і Politico раніше оприлюднили матеріали, в яких йшлося про концентрацію військ РФ біля кордонів України. В якості підтвердження своїх аргументів вони також показали супутникові знімки пересування російських військ.

Посол України у Німеччині Андрій Мельник казав, що Київ по-справжньому стурбований ситуацією з військовими підрозділами РФ біля кордону. На його думку, обстановка нагадує 2014 рік, коли росіяни окупували Крим і Донбас.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков пояснив маневри військ Росії біля кордонів України, мовляв, "провокаційними діями" НАТО біля російських кордонів. У Москві заявили про стурбованість ситуацією і наполягають на перемовинах президента Путіна з господарем Білого дому Байденом.

Крім того, Пєсков сказав, що Україна нібито може отримати гарантії безпеки від Москви у разі повного запуску Мінських угод. Згідно з позицією Кремля, відсутність прогресу в діалозі підвищує рівень напруженості у Європі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти