Як путінська камарилья відповість за отруєння Навального

2 жовтня 2020, 10:25
Навальний, прийшовши до влади, намагався би вирішити питання українського Криму максимально швидко.
Навальний
Росія все ближче до "1984" Оруелла, де мир називали війною, невігластво – силою, але путінська пропаганда пішла ще далі / Reuters

Навальний, заявляючи про те, що за його отруєнням стоїть Володимир Путін, не сказав нічого нового.

У цьому сумніваються хіба що відморожені путіністи, яким плюй в очі – все Божа роса. І ніяка заява Навального не змусить їх засумніватися в тому, що їх кумир святий. Наприклад, Володін заявив, що Навальний – "негідник і безсоромник", оскільки Путін його насправді врятував. Чути це дуже смішно. Росія все ближче і ближче до "1984" Оруелла, де мир називали війною, невігластво – силою і так далі. Путінська пропаганда урізноманітнила цей список: тепер, коли тебе намагаються вбити, знай, що насправді це російська влада намагається врятувати тобі життя.

Що стосується подальшого розвитку подій, то, безумовно, ця історія матиме наслідки для путінської Росії і Кремля. Можливі нові європейські санкції. А якщо в США Трамп програє вибори, то з'явиться ймовірність введення і нових американських санкцій – реальних, а не бутафорських.

відео дня

читайте такожЯк Захід почав готувати Навального до посту президента РосіїОднак ці наслідки не будуть катастрофічними для Путіна. Нові санкції вдарять по бізнес-інтересам представників його злочинної кліки, оскільки можуть бути введені санкції проти людей, які згадувалися в розслідуваннях Навальним, і все це буде вельми неприємно для них. Але – не катастрофа. Це як у тому анекдоті: "Ну, так! Ну, жах! Але не "жах-жах-жах"!".

Олексій Навальний не раз говорив про те, що збирається повернутися в Росію. Ризик для його життя при цьому, звичайно, великий. Але, мабуть, він готовий ризикувати. Що ж, безумству хоробрих співаємо ми пісню…

Якби Росія була демократичною державою, то у Навального були б прекрасні перспективи стати президентом. І, звичайно ж, у нього були б прекрасні відносини і з Заходом, і з Україною. Хоча багато українців не можуть пробачити йому фразу "Крим – не бутерброд". Будь-який політик намагається висловлюватися так, щоб не входити в дисонанс з настроями виборців. Упевнений, що Навальний, прийшовши до влади, намагався би вирішити питання українського Криму максимально швидко, тому що без цього буде неможливо відновити нормальне функціонування Росії в співтоваристві цивілізованих держав.

Однак Росія – аж ніяк не демократична країна. І, поки путінська камарилья при владі, шансів на легальну політичну кар'єру у Навального, на жаль, мало. Набагато більше шансів отримати серйозні, в тому числі й смертельно небезпечні, проблеми з боку російської влади.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти