Наречена кинула Франкенштейна: рецензія на фільм "Бідолашні створіння"

21 січня 2024, 14:16оновлено 13 лютого, 15:07
В українському прокаті йде новий фільм маестро арт-мейнстрімного кіно Йоргоса Лантімоса - чорна трагікомедія "Бідолашні створіння" з Еммою Стоун у головній ролі.
Бідні нещасні
кадр з х/ф "Бідолашні створіння" / Searchlight Pictures

XIX століття, альтернативна вікторіанська Британія. Відомий медик і вчений Годвін Бакстер (Віллем Дефо з особою, поцяткованим шрамами гриму) проводить заборонені експерименти. І тут йому приносять свіженький труп молодої вагітної суїцидниці (Емма Стоун). Доктор пересаджує їй мозок її ненародженої дитини, називає її Беллою і бере білолашне створіння до себе на виховання, в чому йому допомагає юний студент-медик (Макс МакКендлесс) і сварлива служниця Марта (легенда європейського арт-хаусу Ханна Шигулла). Але ж з часів докторів Франкенштейна і Моро добре відомо - такі експерименти ніколи добром не закінчується.

У грецького режисера Йоргоса Лантімоса чи не найблискучіша кар'єра в сучасному голлівудському арт-мейнстрімі - і це при тому, що манера оповіді його кіно, найчорніше почуття гумору і тематика фільмів непідготовленого і розбалуваного блокбастерами глядача легко може шокувати. Особливого успіху досяг його фільм "Фаворитка" - глумлива історична драма про британських аристократів початку XVIII століття зібрала багато грошей в прокаті і нагород (в тому числі" Оскар " для виконавиці головної ролі, прекрасної характерної актриси Олівії Колман). Тут би і кувати залізо, поки гаряче, але Лантімос замовк практично на п'ять років. І ось повернувся з дуже неочевидним проєктом - "Бідолашні створіння". Це екранізація постмодерністського роману шотландця Аласдера Грея - лютого знущання над класичним текстом книги про Франкенштейна авторства Мері Шеллі.

Бідні нещасні

Причому "Бідолашні створіння" - це великою мірою проект не тільки Лантімоса, але і голлівудської зірки Емми Стоун, з якою той спрацювався ще на "Фаворитці". А тут вона не тільки зіграла головну роль, але і спродюсувала фільм, у якого за мірками арт-мейнстріму досить великий бюджет і пристойні спецефекти - що й зрозуміло, задешево стімпанковую фантазію на великому екрані не зробиш.

Плюс у фільму дуже точний кастинг - крім Стоун (яка напевно буде фаворитом прийдешньої оскарівської гонки) прекрасно грає Дефо, незважаючи на кілометри гриму, а також третя зірка фільму - Марк Руффало в ролі хтивого адвоката Дункана Веддерберна, який відкриває Беллі світ розпусти і захоплює її в мандри по світу. Руффало, про якого дізнався весь світ після ролі величезного чудовиська Халка в кіновсесвіту Marvel, грає азартно і вкотре довів, що він прекрасний драматичний артист.

Бідні нещасні

Не можна не сказати і про операторську роботу ірландця Роббі Райана. З Лантімосом він успішно попрацював ще на "Фаворитці" і в "Бідних-нещасних" розвиває свій візуальний стиль, який рясніє зйомками на об'єктив типу "риб'яче око", "голландськими кутами" та іншими трюками. Плюс досить солідна частина хронометражу знята в чорно-білому зображенні, що теж, звичайно, завдає чимало стильності цього кіно.

Ну і не можна не згадати, що в "Бідолашні створіння" дуже багато відвертих сцен - як ніби дивишся не сучасне кіно, а яке-небудь італійське або французьке з 1970-х - що середнє між Бернардо Бертолуччі і Валеріаном Боровчиком. І все присмачено рясно досить злими жартами - тому-то ханжам і людям з тонкою душевною організацією найкраще цей фільм обходити стороною.

Підсумовуючи - фільм "Бідолашні створіння" суворо рекомендується всім фанатам авторського кіно, хорошої і небанальної фантастики, та й взагалі адептам старого-доброго елітарного мистецтва, яке не озирається на поточний суспільний порядок денний.

P. S. Особливо попереджаємо, що фільм йде в прокаті без дубляжу - тільки з українськими субтитрами.

Дивіться на відео трейлер фільму "Бідолашні створіння":