"Люблю грати в м'яч і пошлю його ногою за риску": рецензія на фільм "Наступний гол - переможний"

7 січня 2024, 20:45оновлено 7 січня, 21:47
В українському прокаті йде спортивна комедія "наступний гол-переможний" від Тайки Вайтіті з Майклом Фассбендером у головній ролі.
Фассбендер, Вайтіті
Майкл Фассбендер у фільмі Тайки Вайтіті "Наступний гол - переможний" / Searchlight Pictures

Групка маленьких островів в Тихому океані, яка називається Американське Самоа, де живуть розслаблені, веселі і релігійні аборигени. На весь світ вони прославилися в сумному сенсі - їх футбольна збірна програла австралійцями з неймовірним рахунком 31:0. І взагалі вона програє із завидною постійністю - причому з сухим рахунком. Після чергової втрати президент місцевої федерації Тавіта (Оскар Кайтлі) і вирішує попросити через ФІФА запросити тренера-легіонера. Природно, що практично ніхто не горить бажанням їхати за тридев'ять земель і тренувати записних аутсайдерів. І туди натуральним чином посилають Томаса Ронгена (Майкл Фассбендер) - колишнього тренера молодіжної збірної США, людини міцно питущого і запального. Він ще й до того ж пережив розлучення і те, що його колишня (Елізабет Мосс) пішла до його начальника (Вілл Арнетт). Перед Ронгеном ставлять одне завдання - мовляв, нехай збірна заб'є хоча б єдиний гол. Але воно, завдання це, реально з розряду "місія нездійсненна".

Фассбендер, Вайтіті

Пандемія Сovid-19 вже встигла стати частиною минулого і навіть подекуди побитися ностальгічним серпанком, а в Голлівуді як і раніше виходять фільми, чиєму виробництву і випуску вона помітно завадила. А стрічці "Наступний гол - переможний", ігровій версії знаменитої документалки, не пощастило особливо-ще й через те, що мегакорпорація Disney купила студію 20th Century Studios Fox (і, відповідно, її підрозділ Searchlight Pictures, яке і знімало новий фільм Тайки Вайтіті - вже другий після досить успішного "Кролика ДжоДжо") і відклала проєкт на другий план. Ну і вишенька на торті - Армі Хаммер потрапив у дуже поганий скандал і його роль довелося перезнімати з Віллом Арнеттом.

Загалом, так і вийшло, що Вайтіті за цей час встиг ще зняти і випустити четвертого "Тора", а "Наступний гол - переможний" виходить в прокат тільки зараз.

Фассбендер, Вайтіті

За підсумком, картина вийшла милою, але, подібно своїм героям-аборигенам, якийсь надто розслабленою і необов'язковою. Може, це сталося через те, що в картині не так багато досвідчених і відомий акторів, крім Фассбендера (у Мосса і Арнетт все ж не стільки ролі, скільки камео). Але ось вже до нього питань немає - фільм він одноосібно практично тягне на власному горбу, намагаючись і відпрацьовуючи за всіх (за фактом, зйомки в цьому кіно стали для нього останніми перед довгою перервою і він тільки недавно повернувся в новому фінчерівському трилері "вбивця" для Netflix).

Плюс, автори фільму досить дотепно вивертають на виворіт класичний троп "білий рятівник і тубільці, яких він перевиховує" - і Фассбендер, звичайно, дуже хороший в якості квазі-Лоуренса Аравійського.

Але в цілому кіно вийшло добре, скроєне за всіма канонами голлівудського спортивного фільму про невдах і чудеса мотивації (в принципі, тут з часів "Роккі" нічого не змінилося) з фірмовим сентиментальним гумором Вайтіті і фірмовими трохи грубуватими жартами - тобто прекрасно підходить для ледачого перегляду під напої в новорічні свята (навіть якщо глядач не знає досі, наприклад, про те, що "футбол" і "соккер" - суть одне і те ж).

Дивіться на відео трейлер фільму "Наступний гол - переможний":