"Віра допоможе, священик - врятує?": рецензія на фільм "Екзорцист: вірянин"

10 жовтня 2023, 21:24оновлено 12 жовтня 2023, 21:32
В українському прокаті виходить фільм жахів "Екзорцист: вірянин" - пряме продовження легендарного фільму жахів 1973 року "Екзорцист".
Екзо
кадр і х/ф "Екзорцист: вірянин" / Universal Pictures

Фотограф Віктор (Леслі Одом-молодший) разом з глибоко вагітною дружиною приїжджає у відпустку на Гаїті. Але трапляється землетрус - і жінка гине, а дитину вдається врятувати. Проходить чортова дюжина років і дочка Анжела вступає в пубертат (Лідія Джюетт) вступає в пубертат і, набрехавши батькові, тікає в ліс з подружкою замість уроків. Повертаються вони обидві тільки через 3 дні - і зовсім іншими. Пахнуть до нудоти огидно, сиплять матюками і блюють незрозумілим слизом.

Маховик ремейків та інших ребутів докотився тепер і до класики Класик хоррорів - фільму "Екзорцист". Оригінальний фільм, який зняв у 73-му Вільям Фрідкін (який буквально пару місяців тому як помер), чи не одним махом заробив неймовірні гроші в прокаті і зробив перш відверто маргінальний жанр частиною цілком мейнстрімного Голлівуду. Не кажучи вже про те, що його візуальні знахідки потім розтягнули десятки послідовників плюс багато разів робилися спроби запустити повноцінну франшизу за мотивами "Екзорциста". Але вони виявилися не сказати, щоб сильно успішними.

Екзорцист

І ось, за ребут (хоча формально це сиквел першого фільму) вирішив взятися самий, мабуть, успішний горор-продюсер сучасності Джейсон Блум (франшизи "Судна ніч", "Паранормальне явище" etc). Тим більше, що зовсім недавно він вже успішно реанімував франшизу "Хеллоуїн". І саме звідти Блум забрав режисера Девіда Гордона Гріна (персонажа теж досить цікавого, який після нехитрих молодіжних комедій типу "Ананасовий експрес" раптом став видатним гогрор-мейкером). Ну і - для фанатів роздолля - вдалося залучити на зйомки Еллен Берстін, виконавицю головної ролі в старому "Екзорцисті" (яка потім, однак, франшизу обходила десятою дорогою).

Екзорцист

В результаті новий фільм, в принципі, вийшов, але надто вже обережним і старанним. Начебто все на місці - пентаграми розплітаються, крові та інших тілесних рідин в надлишку, голови повертаються на 360 градусів, кістки виламуються неймовірно з суглобів. Але відчуття дикого страху все одно не виникає. Хоча, може, автори особливо страшні моменти приберегли на другий і третій фільми (Блум знову хоче зробити трилогію), але в цілому все виглядає досить ординарно. Ну і забавно бачити, що за 50 років релігійна ситуація змінилося кардинально. Якщо в оригіналі демона з дівчинки виганяли два католицьких священика (особливо був хороший легендарний Макс фон Сюдов), то в новій версії займається ціла команда (католики, протестанти, шаманка вуду - право слово, не вистачає тільки рабина).

Підсумовуючи - "Екзорцист: вірянин" вийшов міцним жанровим фільмом. І рядового відвідувача мультиплексу він, швидше за все, налякає. А ось досвідченого фаната горора - не факт.

Дивіться на відео трейлер фільму "Екзорцист: віруючий":