Вуса і смерть: рецензія на фільм "Привиди у Венеції"

17 вересня 2023, 20:09
У прокат вийшла нова екранізація легендарної письменниці Агати Крісті - режисера Кеннета Брани (і він же в головній ролі - Еркюля Пуаро).
Пуаро 3
Кадр з фільму "Привиди у Венеції" / 20th Century Studios

Кінець 50-х, Венеція. Легендарний Еркюль Пуаро (Кеннет Брана) втомився займатися сищицькою роботою, пішов на спокій і проживає в цьому стародавньому місті. Найбільш настирливих фанатів і жадібних його послуг від нього відганяє суворий охоронець - брутальний Вітале (Ріккардо Скармаччо). Але тут на горизонті з'являється його стара знайома - саркастична детективна письменниця Аріадна Олівер (Тіна Фей). І пропонує йому взяти участь в цікавому підприємстві - прийти на спіритичний сеанс в старовинне палаццо. І там викрити місцеву "чарівницю" Джойс Рейнольдс (Мішель Йео). Його викликала господиня палаццо - оперна співачка Ровена Дрейк (Келлі Райллі). Щоб та встановила "зв'язок" з її передчасно загиблою дочкою Алісією. Чи варто говорити, що всі ці починання добром не закінчаться.

Кеннет Брана - досить цікавий персонаж в контексті кіно останніх десятиліть. Колись, будучи юним і амбітним ірландським провінціалом, він явно намірився "наздогнати і перегнати" одне надбання британської культури - сера Лоуренса Олів'є - блискучого актора і режисера, який прославився театральними ролями і екранізаціями Шекспіра. І багато років Брана грав у театрі і знімав фільми за шекспірівськими п'єсами. Потім він пробився до Голлівуду, грав там і знімав фільми, працював у великих франшизах (наприклад, поставив першого "Тора" для Marvel) і подружився з Крістофером Ноланом (останні кілька фільмів якого без участі Брани не обійшлися). Але потім, мабуть після того, як його посвятили в лицарі вже сер Кеннет вирішив взятися за інше національне британське надбання - детективи Агати Крісті про Еркюля Пуаро. Причому почав він мало не з найвідомішого її роману - "Вбивство в Східному експресі". З собою в головній ролі і купою зірок (в діапазоні від Джонні Деппа до Пенелопи Крус). Фільм вийшов не найвдалішим (особливо на тлі старої екранізації з 70-х), але в прокаті пройшов добре і Брана отримав ще більший бюджет на наступний фільм -"Смерть на Нілі". Але ось тут не вийшло, не зрослося - спершу по фільму вдарила пандемія Covid-19, а потім скандал навколо виконавця головної ролі Армі Гаммера. І, як вишенька на торті, студія "Двадцяте століття Фокс", яка все це фінансувала, була продана всемогутній корпорації"Дісней".

Пуаро 3

Загалом, доля третього фільму повисла на волосині. Проте, Брана все ж отримав добро на зйомки. Правда, бюджет дуже сильно порізали - і колишнього розмаху вже немає. І по зірках, і по локаціях. Правда, це все пішло фільму на користь. Кіно вийшло стрімке, сухорляве і камерне. Плюс Брана, судячи з відеоряду, прекрасно розбирається в італійських детективних фільмах жахів "джалло" і багато звідти запозичив для свого фільму.

Ну і разом зі сценаристом Майклом Гріном вони дуже сильно переписали оригінальний роман Крісті - залишивши, загалом-то, тільки загальну ідею і імена персонажів. Але дія розвивається досить бадьоро (чого не можна сказати про попередні фільми), картинка досить соковита і стильна (дарма, що більшу частину часу на екрані панує напівтемрява). Правда, досвідчених фанатів детектива, власне інтрига навряд чи здивує, але ось звичайних глядачів мультиплексів захопить напевно.

Дивіться на відео трейлер фільму: "Привиди у Венеції":

Вас можуть зацікавити такі Тексти: