Скажи в церкві - у всіх дверях стоїть чорт: рецензія на фільм "Черниця 2"

10 вересня 2023, 18:28оновлено 12 вересня 2023, 11:40
В український прокат вийшов черговий фільм з всесвіту "Закляття" - горор "Черниця II " з Таїссою Фармігою в головній ролі.
Черниця 2
кадр з х/ф "Черниця 2" / Warner Bros. Pictures

Середина 1950 - х. Черниця - сестра Айрін (Таїса Фарміга)- проживає у віддаленому монастирі і намагається в повсякденних турботах забути жахливий випадок, коли їй в 1952-му разом з френчі (Йонас Блок) і падре Берком довелося в румунській глушині протистояти моторошному демону Валаку (Бонні Ааронс). Але тут раптово прибувають гінці з Ватикану - мовляв, в далекому дівочому пансіоні у Франції (і його околицях відбуваються моторошні речі). Рівно як тоді в Румунії. Робити нічого - Айрін збирає саквояж і відправляється туди.

Навіть дивно подумати, якою б виглядала нинішня "Американська історія жахів" в її голлівудській версії, якби не дует Лі Воннела і Джеймса Вана. Спершу вони дует колись придумали і за копійки зняли "Пилу". Але на досягнутому не зупинилися і продовжили працювати в напрямку хоррорів, результатом чого стали франшиза "Закляття". З усіма спін-оффами вона налічує вже дев'ять фільмів і, судячи з усього, зупинятися творці поки і не думають.

Так ось-першу "Черницю", яка вийшла в 2018 році рознесли критики, але полюбили глядачі. А, значить, справа була за сіквелом. Щоправда, змінився режисер. Коріна Харді змінив Майкл Чавес - мабуть, продюсери залишилися задоволені його роботою над "Закляттям 3".

Черниця 2

І, загалом - то, від перевіреної схеми успіху ніхто відступати не став. Готичні декорації старого католицького монастиря (в якому зробили пансіон), різкий вереск струнних на саундтреку, перевернуті хрести, вивернуті суглоби, помірна кількість крові. Фарміга, в принципі, непогано виглядає в якості сучасної "королеви крику" (правда, поки не дотягує до своєї старшої сестри Віри, яка грає головну роль в основних "закляттях").

Але зі своїм завданням - полоскотати нерви глядачам в мультиплексах і змусити їх злякано соватися в кріслі, "Черниця 2" в загальному і цілому справляється. Правда, зовсім вже досвідчених фанатів жанру це кіно навряд чи здивує - та й не ставить, мабуть такого завдання зовсім.

Дивіться на відео трейлер фільму "Черниця 2":

Інші тексти про кіно: