ПВК з талоном: рецензія на фільм "Нестримні 4"

24 вересня 2023, 22:58
В українському фільмі йде Новий, вже четвертий фільм з франшизи "Нестримні" - все з тим же непотоплюваним Сильвестром Сталлоне в головній ролі.
кадр з х/ф "Нестримні" / Millennium Media

Приватна військова компанія "Нестримні" під керівництвом нестаріючого Барні Росса (Сильвестер Сталлоне) терпить прикру поразку під час спецоперації в Лівії - не зумівши перешкодити забрати злісному терористові Рахмату (Іко Ювайс) забрати гаджети для суперзброї. За це черговий наймач Марш - слизький агент ЦРУ - виганяє з ПВК Лі Крістмаса (Джейсон Стетхем). І, ніби знущаючись, призначає керівницею команди, яка буде мстити лиходієві, його колишню - Джину (Меган Фокс). У "Нестримних", між тим, чергові кадрові перестановки. Крім звичайних Гуннара (Дольф Лундгрен) і Толл Роуда (Ренді Кутюр), тепер у команді Ізі Дей (репер 50 Cent), татуйована пергідрольна блондинка Леш (Леві Трейн) і Галан (Джейкоб Скіпіо) - безжурний базікало-пошляк. Команда вирушає на місію в Індо-Тихоокеанський регіон, а Різдво йде за ними по сліду.

Франшиза "Нестримні" - якщо глянути на неї з 2023 року - це навіть не мамонт, а повноцінний динозавр. Легендарний Сильвестер Сталлоне на початку 2010-х вирішив перевірити, чи не відвалиться його старина, якщо він їй трусне, як слід. А студія Millennium Media (правонаступниця легендарної у вузьких колах Nu Image, яка спеціалізувалася на відеокасетних бойовиках), погодилася його авантюру фінансувати. Ідея була проста - зібрати якомога більше героїв бойовиків - від Шварценеггера через Брюса Вілліса до Ван-Дамма - і зняти брутальне видовище для нових поколінь кіноглядачів. Авантюра вдалася цілком - і після першого фільму досить швидко були зняті ще два. Але потім процес застопорився через різні зволікання. А потім постановник трюків до першої частини Чад Стахелскі разом з напарником Девідом Літчем придумали Джона Уіка і знову зробили з Кіану Рівза героя бойовиків. І, загалом, на багато років вперед підім'яли під себе майданчик кінотеатральних голлівудських бойовиків.

Сталлоне і його партнери довго відходили від удару - мало не десятиліття. Але, в кінці кінцем, вирішили контратакувати. Плюс весь цей час вони активно поглядали на всі боки - і саме тому, мабуть, були запрошені відносно молоді зірки екшен жанру - індонезієць Іко Ювайс ("Рейд") і таєць Тоні Джаа ("Онг Бак"). І відразу можна сказати - велике упущення творців "Нестримних 4" в тому, що вони не дали їм нормально розвернутися. В принципі, Сталлоне і компанію можна зрозуміти - на тлі двох жилавих азіатів, що сиплять блискавичними ударами, ні він сам, ні Лундгрен (який, на жаль, в останні час не стільки знімається, скільки лікується від раку), ні 50 Сent, ні вже тим більше Фокс, не змогли б виглядати вигідно. Але кіно у видовищності від цього сильно програло.

Але в цілому досвідчений ремісник Скотт у ("Жага швидкості", "Крутіше нікуди") зі своїм завданням впорався непогано - лише іноді сильно захоплюючись комп'ютерними спецефектами. У всьому іншому фанати жанру навряд чи підуть з показу незадоволеними - тому як всі потрібні атрибути жанру є. Вибухи, трюки, перестрілки, сортирний гумор (думається, багато хто після перегляду фільму полізе гуглити термін "Золотий дощ") і стара-добра об'єктивізація жінок (не дарма ж в кіно покликали Меган Фокс). З тією лише різницею, що колись для перегляду такого потрібно було шукати відеокасету, а зараз можна подивитися в найближчому мультиплексі

Дивіться на відео трейлер фільму "Нестримні":

Вас можуть зацікавити такі новини: