StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Жінки переживають важче: психолог назвав симптоми кризи середнього віку

27 лютого 2024, 04:46оновлено 29 лютого, 10:57
Главред з'ясував, чому в житті люедй настає криза середнього віку, та які позитивні або негативні моменти спонукають до її виникнення.
Жінки переживають важче: психолог назвав симптоми кризи середнього віку
Криза середнього віку у жінок та чоловіків - психолог назвав симптоми / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Криза середнього віку - це період у житті дорослої людини, який може виникнути близько 40-50 років і характеризується переосмисленням життя, цілей та досягнень. У цей період людина може почувати стрес, невпевненість у собі, тривогу щодо майбутнього, а також прагнення змінити своє життя. Це може бути часом розвитку та самовдосконалення, але також може викликати психологічну напругу і потребу в підтримці та допомозі. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів психолог Вадим Колесніков.

Що таке криза середнього віку

Психолог Вадим Колесніков вказує, що в першій половині життя людина вкрай амбітна, марнославна і честолюбна.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, для яких знаків зодіаку 2024 рік буде особливо щасливим, рекомендуємо наш матеріал: Стане кращим в житті: для 3 знаків Зодіаку 2024 рік приготував щастя і удачу.

"І ми весь час доводимо комусь ось людина років у 30, їй здається, що вона живе своє життя, що вона закінчила інститут і пішла на роботу. А насправді вона татові доводить або мамі, тому що якби не тато і не мама, так не було в її житті цього інституту. А ось уже десь до середини свого життя людина розуміє, що жити треба для себе. І ось це і є, власне, феномен середнього віку", - вказує психолог.

В якому віці може виникнути криза середнього віку

Психолог наголошує, що остерігатися кризи або феномену середнього віку не треба, до цього треба бути готовим. За його словами, для того, аби вирахувати цей вік є просте правило.

"Той вік, у якому ми починаємо самостійно ухвалювати рішення і починаємо в підлітковому віці відчувати себе окремими від сім'ї. У когось це 15, у когось 16, у когось 17. Цей вік потрібно помножити на два", - наголошує лікар.

Він додає, що саме тоді в людей виникає так звана криза середнього віку.

Як проходить криза середнього віку у чоловіків та жінок

Психолог вказує на те, що криза середнього віку в чоловіків та жінок проходить по різному, ось у чому річ. Річ у тім, що в основі цього феномена середини життя лежить відчуття людина для себе.

"Я не кажу про егоїзм, звичайно, доросла людина продовжує піклуватися про своїх близьких. Ключове слово своїх. Я дбаю про своїх близьких, я займаюся своїми справами, мені цікаві мої друзі. Тобто ключове слово мій, моя, мої. Тобто, що називається, людина для себе. Але ось жінка як істота більш відповідальна і обов'язкова, звісно, переживає цю кризу важче", - робить висновок психолог Вадим Колесніков.

Дивіться відео про те, як побороти кризу середнього віку:

Він пояснює це тим, що в дитинстві дівчаток "гіпнотизують" більше. Їм кажуть ти виростеш, вивчишся, зустрінеш свого принца, вийдеш за нього заміж, народиш діток і буде в тебе щастя.

"Все це зазвичай до середини в жінки є, а щастя немає. Тому жінки цей стан переживають ніби гостріше, але не можуть у ньому зізнатися", каже експерт із психології.

Чи може криза середнього віку не настати

Психолог акцентує на тому, що так чи інакше цей феномен може проявлятись майже у всіх.

"Ті, яким зараз 35, 40, 45, зверніть увагу, що вони дуже молодяться. Вже дуже не хочуть зізнаватися, що їм 40 років, і грають вони в ті самі комп'ютерні іграшки на тих самих гаджетах, що їхні діти підлітки, і одягаються в той самий підлітковий одяг. Чому? Хоч відчувають, відчуваючи наближення цієї кризи, цього стану, але не хочуть собі зізнатися, тому поводяться як підлітки", - резюмує психолог Вадим Колесніков.

Вадим Колесніков

Вадим Колесніков – психолог, бізнес-консультант, ведучий ТВ- та радіопрограм, автор психологічних та бізнес-тренінгів з особистісного розвитку, креативності та стресостійкості, консультант у сфері медійного просування бренду, автор ТВ-форматів.

Які симптоми кризи середнього віку - загальні відомості

Криза середнього віку може проявлятися різними способами у різних людей, але деякі загальні симптоми включають:

  • Емоційні зміни: нерішучість, стрес, тривога, почуття розчарування або невдоволеності життям, почуття втрати цілі або напрямку.
  • Фізичні зміни: втома, безсоння або зміни в сні, болі в спині або голові, зміни в апетиті або вага.
  • Психологічні зміни: поглиблене переосмислення життя, пошук нових значень або інтересів, прагнення змінити вигляд або стиль життя.
  • Соціальні зміни: зміна стосунків з близькими людьми або друзями, прагнення змінити оточення або почати нові захоплення.

Лікарі вказують на те, що ці симптоми можуть бути важливими для самопізнання та вирішення проблем, але важливо пам'ятати, що криза середнього віку - це нормальний етап життя, який може відбутися у будь-якого, і є можливістю для розвитку та росту.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти