StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає "давати наганяй": мало хто знає справжнє значення

2 серпня 2024, 15:13оновлено 4 серпня, 12:05
201
Ми усі час від часу чуємо подібні фразеологізми, але не усі знають, що вони насправді означають.
Украинский язык, Ольга Багний
Що означає "давати наганяй"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрин

Нерідко у розмові з іншими людьми можна почути вислови на кшталт "Я дав йому наганяй, і тепер він не поводиться таким чином" або "Вона отримала прочухана на роботі від начальника за неякісно виконане завдання" тощо. З контексту таких фраз можна зрозуміти, що вони означають "критикувати чи сварити якусь людину".

Радимо також прочитати матеріал: "Переказувати гроші" чи "переводити гроші" – як правильно: яку помилку ми часто робимо

Але не усі здогадуються, що насправді є цілий список фразеологізмів, які можна використовувати в таких випадках. Варто знати ще й інші варіанти, щоб почувши їх у розмові зі знайомими чи друзями не розгубитися і не перепитувати, що ж ваш співрозмовник мав на увазі.

відео дня

Автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній у своєму новому відео розповіла, як по-іншому можна сказати "давати наганяй" і "дати прочухана".

"Коли ви критикуєте чи сварите якусь людину, то можна сказати, що ви даєте їй наганяй. Але це не єдиний фразеологізм, який можна вживати у таких випадках. А ще кажуть "знімати стружку", "милити шию", "давати прочухана" або "змішати з болотом", – розповіла вона.

Дивіться відео із поясненням, що означає "давати наганяй":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній також розповіла, що таке "ірИс" та "Ірис" і чому це не одне й те ж саме. Зміна наголосу в цьому слові кардинально змінює його значення.

Також раніше Ольга Багній розповіла, чи можна казати "жара" в українській мові. Часто може викликати плутаниця, адже частина людей вживає це слово, а частина вважає його російським і тому уникає його вживання.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти