StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому слово "жАлоба" казати не можна: який єдиний відповідник варто використовувати

1 грудня 2023, 13:47оновлено 3 грудня 2023, 00:15
Замість слова "жАлоба" потрібно використовувати інший варіант.
Украинский язык, девушка
Чому слово "жалоба" казати не можна/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Нерідко у розмовах з іншими людьми можна почути слово "жалоба", коли хтось висловлює невдоволення щодо чогось. Чи доводилося вам колись чути, як, наприклад, жителька сусіднього під’їзду емоційно обіцяла "написати жалобу" на свого сусіда, який голосно вмикає музику кожної ночі? Або хтось зі знайомих розповідав, що йому некомфортно спілкуватися зі своїм сусідом через його постійні "жалоби" на "все на світі"?

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "пустяк": яке правильне слово варто використовувати

Таке слово нерідко використовується в українській мові. Але не усі здогадуються, що насправді це суржик, якого варто уникати. У словнику "українського" суржику "Антисуржик" зазначається, що замість слова "жалоба" потрібно використовувати слово "скарга".

відео дня

Також у словнику наводиться приклад, що замість фрази "Від виборців надійшли жалоби" потрібно казати "Від виборців надійшли скарги".

У словнику на Порталі української мови та культури зазначається, що слово "жалоба" використовується в українській мові, але лише як розмовний варіант. Натомість правильніше у більшості ситуацій буде використовувати слово "скарга".

Згідно зі словником, слово "скарга" має два визначення:

  • Висловлення незадоволення, суму, нарікання на неприємності, біль, горе і т. ін. Наприклад, "Вислухуючи мої дитячі скарги, вона завжди близько приймала їх до свого серця" (Мирний, IV, 1955, 338);
  • Офіційна письмова чи усна заява про незаконні або неправильні дії якої-небудь особи, установи і т. ін. Наприклад, "Я чув, що Панса скаргу подавав сенатові" (Л. Укр., II, 1951, 514).

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "язва" і як правильно замінити це слово. Суржик часто переслідує нас у повсякденному спілкуванні. Тому варто знати, якими правильними словами потрібно заміняти суржикові слова.

Також раніше ми розповідали, чому не можна казати "впасти в обморок". Насправді такий вислів є суржиком. Варто уникати його, а натомість використовувати інше словосполучення.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти