StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому кава гірка і що з нею можна зробити, щоб поліпшити смак

6 вересня 2022, 16:39оновлено 13 грудня 2023, 10:18
Виявляється, що навіть найбільш гірку каву можна виправити. Але є також ряд секретів, які допоможуть заварити смачний напій.
кава
Одним із секретів смачної кави є вода / УНІАН

Запитайте будь-кого, хто не п'є каву, чому він не любить каву, і ви отримаєте ту ж відповідь: "Це занадто гірко!"

Але це скарга не тільки непосвячених — навіть цінителі кави час від часу скаржаться на гіркуваті нотки в каві. Це трапляється з усіма нами. Однак ви не повинні дозволяти гіркій каві зіпсувати ваше ранок. Маючи кілька хитрощів в рукаві, ви можете назавжди попрощатися з гіркуватою кавою.

Наші смакові рецептори - потужні маленькі інструменти. Вони допомагають нам ідентифікувати смачну їжу і попереджають нас, коли ми з'їли щось потенційно токсичне.

відео дня

Людський язик може розпізнавати п'ять різних смакових категорій:

  • Гіркий
  • Солодкий
  • Солоний
  • Кислий
  • Умамі

Більшість людей виявляють гіркі нотки в задній і центральній частині язика. Якщо ви відчуєте тут дивний, неприємний присмак, ваша кава гірка.

Не плутайте кислу каву з гіркою

Важливо відзначити, що кисла і гірка кава не мають однакового смаку.

Гіркота — це, як правило, сухий і неприємний смак на задній частині язика, в той час як кислі ноти є результатом кислотності і мають більш різкий смак, що виявляється з боків язика.

Перш ніж вносити будь-які зміни в свою каву або просити бариста переробити напій, важливо зрозуміти, гірка у вас кава або кисла.

Деякі сорти кави за своєю природою гіркі - і це добре! Гіркота може завершувати складний профіль смаку, врівноважуючи певні кислотні або солодкі ноти.

Тонка гіркота в свіжообсмаженій каві може мати смак:

  • Темний шоколад
  • Грейпфрут
  • Какао
  • Солодець

У поєднанні з іншими смаками ці гіркуваті нотки чудові і дають насичений смак кави.

Однак, коли гіркі ноти маскують чудовий смак і роблять вашу каву непридатною для пиття, прийшов час з'ясувати, чому виходить гірка кава.

Чому виходить гірка кава

1. Надмірне екстракція

На перший погляд заварювання кави здається простим. Гаряча вода + свіжомелені кавові зерна = Кава!

Однак це трохи складніше.

Коли ми варимо каву, кислоти, цукру, масла та інші аромати, що містяться в гущі, розчиняються в останній чашці. В індустрії спешіелті кави цей процес називається "екстракцією" або заварювання.

Важливо влити в чашку правильний баланс органічних сполук і смачних ароматів. В іншому випадку ми отримаємо або недоекстраговану, або переекстраговану каву.

"Переекстракція" відбувається, коли кавова гуща занадто довго контактує з водою і виділяє занадто багато органічних сполук, які надають чашці різкий, гіркий смак.

Пам'ятайте, що занадто багато хорошого може бути шкідливим для вас (і вашої кави!)

2. Пересмажені зерна

Процес обсмажування кави поєднує в собі правильний баланс тепла, повітря і обертання, щоб перетворити зелену каву в каву різного ступеня обсмаження.

Коли цей процес заходить занадто далеко, залишаються темні, пересмажені боби. Цей метод обсмажування часто використовується, щоб приховати дефекти кави низької якості.

Хоча деякі люди насолоджуються найтемнішим смаженням, інші вважають це надзвичайно гірким і неприємним. Якщо ви не любите гірку каву темного обсмаження, тримайтеся подалі від кави з маркуванням:

  • Темна обжарка
  • французька обжарка
  • італійська обжарка
  • еспрессо обжарка

3. Погана якість і температура води

Кава складається з двох інгредієнтів. Коли один з них неякісний, ваша кава обов'язково буде поганою на смак.

Джерело води може створити або зіпсувати смак вашої кави. Вода поганої якості містить жорсткі мінерали, хімічні речовини та інші сполуки, які негативно впливають на смак вашої кави. Жорстка вода, наприклад, відома тим, що підкреслює гіркі нотки кави.

Температура води також відіграє важливу роль у процесі екстракції. Якщо ви наллєте воду відразу після кипіння, ви втопите мелену каву в дуже гарячій воді, що призведе до "горілого" гіркого смаку, який зневажають багато любителів кави.

Як зменшити гіркоту в каві якщо ваша кава гірчить? Ось три швидкі способи виправити це:

1. Помел крупніше

Якщо ваша кава гірка на смак, можливо, розмір помелу занадто дрібний. Це пов'язано з тим, що більш дрібні частинки кави швидше витягують аромати і органічні сполуки. Для насичення водою більш дрібних частинок кави потрібно набагато менше часу, ніж більших.

Якщо ваша кава гірка на смак, це означає, що ви розчинили більше органічних сполук і ароматизаторів, ніж хотілося б. Як ми тепер знаємо, це називається надекстракцією.

Таким чином, щоб усунути надмірну екстракцію і приготувати більш збалансовану чашку без гірких нот, помоліть крупніше для більших частинок кави.

2. Скоротіть час заварювання

Коли більш грубий помел зерен неможливий, ви завжди можете скоротити час заварювання. Чим менше часу ваша кава вариться, тим менше буде екстракції. Більше часу = більше вилучення. Більше екстракції = більше гіркої кави.

Пам'ятайте, що мета полягає в тому, щоб потрапити в ту золоту середину, де всі кислоти, цукри, масла та інші органічні сполуки об'єднуються, щоб створити незабутню чашку кави.

3. Використовуйте кращу воду

Кава на 98% складається з води. Якщо у вас погана якість води, ваша кава погана!

Замість того, щоб використовувати воду прямо з-під крана, вибирайте фільтровану або джерельну воду. Фільтри для води, можна придбати у вигляді глечика або змішувача. Джерельна вода в пляшках також легко доступна в продуктових магазинах.

Після того, як ви встановили якість води, двічі перевірте температуру. Каву найкраще заварювати при температурі води 90-95 градусів. Якщо кип'ятити воду в традиційному чайнику, ви можете досягти цього температурного діапазону, залишивши її приблизно на хвилину після закипання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти