StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно – "дивиШСя" чи "дивиССя": Авраменко здивував відповіддю

21 вересня 2023, 18:16
Авраменко закликав українців грамотно вимовляти слова, дбаючи про чистоту свого мовлення.
Авраменко
Як правильно – "дивиШСя" чи "дивиССя"? / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео

Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, коли ми вимовляємо слова не так, як пишемо.

"Хоч і в українській мові діє принцип, як пишемо, так і говоримо, проте його не завжди треба дотримуватися. Буквосполуку "шся" треба вимовляти як [с':а]", - зазначив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Як підкреслив мовознавець, пишемо "дивишся", а вимовляємо "дивисся", пишемо "смієшся", а вимовляємо "смієсся", пишемо "прокидаєшся", а вимовляємо "прокидаєсся".

відео дня

"Отже, пишемо "шся", а вимовляємо "сся": "Ти навчаєшся [наўча́йеис':а] української мови", - зауважив відомий вчитель України.

Насамкінець Авраменко закликав українців грамотно вимовляти слова, дбаючи про чистоту свого мовлення.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Нагадаємо, раніше Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці з української мови розповів, як правильно називати ягоди у нашій мові. Зокрема, мовознавець розповів, як сказати українською "голубика", "клюква" та "боярышник".

Також Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці розповідав про те, як перекласти на українську такі російські слова: "востребованный", "косноязычный", та "томный".

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти