StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що таке "манівці": мовознавець Авраменко розтлумачив колоритне слово

2 грудня 2023, 14:16оновлено 6 грудня 2023, 18:31
З цим словом є дуже багато фразеологізмів. Але не усі правильно розуміють, яке значення мають такі вислови.
Украинский язык, Александр Авраменко
Що означає слово "манівці"/ колаж: Главред, фото: скрін, unsplash.com

Нерідко можна почути, що хтось "пішов манівцями" або "говорить манівцями". Чи відомо вам, що означають такі колоритні вислови і як їх правильно використовувати?

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому не можна казати "слідуючий": Авраменко пояснив поширену помилку

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означає слово "манівець" і чому його найчастіше використовують у множині.

"Сьогодні будемо збагачувати свій словник колоритними українськими словами. Не усі знають, що таке "манівець". Його здебільшого усі вживають у множині – "манівці". А що це таке? Це непрямий, а обхідний, окружний шлях. Тобто можна йти кудись навпростець, а можна манівцями", – розповів мовознавець.

Також він зазначив, що з цим словом є кілька фразеологізмів. Наприклад, "говорити манівцями" означає "говорити натяками, непрямо". А також є стійка сполука слів "іти манівцями" або "збитися на манівці", що означає неправильно діяти, зійти з правильної дороги.

"Насамкінець лише додам: ніколи не збиваймося на манівці і вивчаймо мову, яку передали нам наші предки", – підсумував Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, що означає слово "манівці":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше ми розповідали, чому слово "жАлоба" казати не можна. Замість цього слова потрібно використовувати інший варіант.

Також раніше ми розповідали, чому не можна казати "пустяк". Деякі суржикові слова так міцно увійшли у мовлення, що часто навіть не викликають підозр, коли ми їх чуємо.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти