StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому не можна казати "слідуючий": Авраменко пояснив поширену помилку

6 грудня 2023, 09:24оновлено 11 грудня 2023, 00:49
Досить часто у мовленні зустрічаються суржикові слова, замість яких потрібно використовувати правильні відповідники.
Украинский язык, Александр Авраменко
Чому не можна казати "слідуючий"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрин

Як часто у розмовах з іншими людьми вам доводилося чути суржикові слова? Насправді суржик ближче до нас, ніж ми думаємо – багато таких слів ми можемо чути у розмовах з друзями і знайомими, і нерідко можемо навіть не підозрювати, що з цими словами щось не так.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати слово "бумага": який правильний відповідник варто вживати

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці навів приклад кількох суржикових слів і пояснив, як їх варто замінити.

Спершу Авраменко запропонував пройти тестове завдання і визначити, скільки суржикових слів у наступному реченні: "В слідуючому році наші відпустки не співпадають, тож не получиться разом поїхати на море".

У цьому реченні суржикових слів:

  • А) одне,
  • Б) два,
  • В) три.

"Подумайте. Визначилися? Так, три помилки. Не "в слідуючому році", а "в наступному році", а ще ліпше – "наступного року". Ідемо далі. Слова "співпадати" немає в українській мові. Правильно "збігатися". Так само не "співпадіння", а "збіг", – пояснив мовознавець.

Третя помилка – "не получається". Правильно казати "не виходить".

"Отже, правильно буде побудувати це речення наступним чином: "Наступного року наші відпустки не збігаються, тож не вийде разом поїхати до моря", – підсумував Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як замінити суржикові слова:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, чому не можна казати "вірна відповідь" і "вірне рішення". Такі словосполучення використовувати неправильно, адже слово "вірний" вживається у зовсім іншому значенні.

Також раніше Авраменко пояснив, чому слово "меценат" раніше писали з великої літери. Більшість з нас навіть не здогадуються, що частина звичних нам слів раніше писалися по-іншому.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти