StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає "тихою сапою": слово "сапа" – це зовсім не те, що усі уявляють

20 серпня 2024, 15:28оновлено 21 серпня, 17:44
1118
Цей вислів дуже часто трактують неправильно, тому що під словом "сапа" уявляють інструмент для обробки грядок.
Украинский язык, Ольга Багний
Що означає "тихою сапою"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Коли ми чуємо слово "сапа", то перед очима одразу постає знаряддя, яке використовують для того, щоб усувати бур’яни на городі. Але насправді це слово має ще й інше, абсолютно не пов’язане з цим значення.

Радимо також прочитати матеріал: Чому "губити" і "втрачати" – не одне й те ж саме: якої поширеної помилки треба уникати

Саме тому, коли хтось використає у розмові вислів "тихою сапою", досить часто цю фразу можуть трактувати неправильно. Автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній пояснила, що саме означає це словосполучення.

відео дня

"Не знаю, як вам, а мені в дитинстві видавався дуже дивним вислів "тихою сапою". Я розуміла, що сапати землю сапою – це процес не дуже гучний, але не розуміла, чому так кажуть – "тихою сапою" – про щось, що коїться крадькома і нишком", – зазначила вона.

Багній пояснила, що у цьому вислові насправді йдеться не про знаряддя праці, а про траншею або окоп.

"Тепер то я знаю, що йдеться не про знаряддя праці, а про траншею чи окоп. Так, друзі, в українській мові сапа – це ще й траншея. Слово перейшло до нас з французької мови і раніше вислів "тихою сапою" був тільки військовим. Раніше цей вислів означав прокладання таємного тунелю або проходу, а сьогодні "тихою сапою" означає, що хтось поводиться підступно і плете інтриги", – пояснила Багній.

Дивіться відео з поясненням, що означає "тихою сапою":

@sametak1064 Чи знаєте ви, що насправді означає вислів "тихою сапою" і до чого тут траншея? #правильноукраїнською#мова#українськамова#фразеологізми♬ original sound - Правильно українською

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що таке "легіт". Більшість людей вживає це слово у його переносному значенні, а от прямого значення багато хто не знає.

Також раніше Ольга Багній розповіла, як казати правильно – "вбрАння" чи "вбраннЯ". Мало хто здогадується, який секрет криється у вживанні цього слова.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти