StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому "губити" і "втрачати" – не одне й те ж саме: якої поширеної помилки треба уникати

21 серпня 2024, 09:57оновлено 24 серпня, 19:24
365
Нерідко ці слова використовуються, як синоніми, хоча так їх вживати неправильно – від цієї помилки потрібно позбуватися у своєму мовленні.
Украинский язык, Ольга Багний
Чому "губити" і "втрачати" – не одне й те ж саме/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Досить часто можна почути, як інші люди використовують слова "губити" і "втрачати" як синоніми – без роздумів замінюючи одне слово другим у різних контекстах. Наприклад, можна почути: "Я втратив гаманець – ніде його не можу знайти" або "Він точно загубив свою совість".

Радимо також прочитати матеріал: Чому не можна казати "солодкоїжка": якими милозвучними відповідниками треба його заміняти

Проте насправді так казати не можна, адже ці слова хоч і мають схоже значення, використовуються у різних контекстах. Потрібно знати важливе правило, щоб розуміти, у яких випадках краще вжити слово "губити", а в яких – "втрачати". Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

відео дня

"Кажуть, не все ще втрачено, можна ще втрачати і втрачати, або губити і губити. Щодо слів "втрачати" і "губити", то хоч дехто вважає, що це слова синоніми, насправді вони відрізняються одне від одного", – зазначила вона.

Багній пояснила, що слово "втрачати" вживається переважно тоді, коли йдеться про втрату чи шкоду абстрактного характеру. Можна втрачати ілюзії, можна втрачати надії, можна втрачати пам'ять, совість тощо. А ще кажуть "втратити багато крові" чи "втратити вагу".

"А "губити" чи "згубити" ми переважно говоримо тоді, коли йдеться про конкретний предмет. Наприклад, загубити ключі, загубити гаманець тощо", – пояснила вона.

Дивіться відео з поясненням, чому "губити" і "втрачати" – не одне й те ж саме:

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, що означає "тихою сапою". Слово "сапа" – це зовсім не те, що усі уявляють. Цей вислів дуже часто трактують неправильно, тому що під словом "сапа" уявляють інструмент для обробки грядок.

Також раніше Ольга Багній розповіла, що таке "легіт". Більшість людей вживає це слово у його переносному значенні, а от прямого значення багато хто не знає.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти