StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Базилік: користь і шкода, що потрібно знати кожному

18 березня 2024, 16:11оновлено 19 березня, 15:43
Ми звикли додавати базилік не тільки до страв, а й до напоїв, навіть не замислюючись, кому не можна їсти базилік.
Базилік
Кому не можна їсти базилік / колаж: Главред, фото: pixabay.com/

Базилік - це рослина родини м'ятних. Він з'явився в Південній Азії, а в XVI столітті поширився в Європі. Останнім часом також з'явилася тенденція вирощувати його вдома, але не всі знають, чи можна їсти базилік щодня.

Про користь і шкоду базиліка розповіла нутриціологиня Анжела Давідян, давайте розберемося у всіх нюансах.

Який базилік корисніший зелений чи фіолетовий

До складу фіолетового базиліка входить більша кількість флавоноїдів і антоціанів. Це речовини, які захищають наші клітини від ушкоджень вільними радикалами та окислювального стресу. Тому фіолетовий базилік корисніший за зелений.

відео дня

Базилік: користь і шкода

Загалом усі види базиліка дуже багаті на корисні властивості. На окрему увагу заслуговують ефірні олії, що містяться в ньому, які мають бактерицидну дію, завдяки чому базилік можна назвати природним антибіотиком. Також він ефективний щодо стафілокока, кишкової палички та сальмонели. Олія базиліка усуває спазм бронхів, знижує збудливість кашлю й ефективно працює на відновлення нюху в разі ковіду.

Вас також може зацікавити: Чому не можна ставити кімнатні рослини на підвіконня: які квіти в небезпеці

Кому не можна їсти базилік?

Існує думка, що базилік може накопичувати ртуть, тому вагітним жінкам краще обмежити базилік у своєму раціоні. Варто бути обережними й гіпотонікам, адже базилік знижує артеріальний тиск. Людям, які мають алергію на трави родини м'ятних, потрібно відмовитися від базиліку. Дітям до семи років також не рекомендують вживати базилік.

Що таке базилік?

Базилік (Ocimum) - трав'яниста рослина, завезена з Індії, її відносять до глухарицевих культур. Залежно від сорту є однорічний або багаторічний трав'янистий чагарник.
З давньогрецької базилік перекладається як "король, королівський, царський". Його синонімами є: запашні волошки, червоні волошки, душки. В Азербайджані базилік називають Рейган, в Узбекистані - райхон, у Вірменії він відомий під назвою Реан. Таке розмаїття імен свідчить тільки про одне: базилік - неймовірно популярна пряна трава в багатьох країнах світу.

Додамо, якщо ваш собака їсть траву, то в нього може бути щось у травному тракті, що подразнює його, наприклад, паразити.

А також косититраву краще вдень, коли в небі хмарно, у жодному разі не можна займатися такою роботою, коли на вулиці йде дощ.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти