StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Святкуємо тепер в інший день: коли в Україні відзначають день Святого Миколая

18 листопада 2023, 16:10
2058
Главред розповідає, що не можна робити на Миколая Чудотворця.
Святкуємо тепер в інший день: коли в Україні відзначають день Святого Миколая
Коли Святий Миколай / Колаж Главред, фото freepik

Коли День Святого Миколая 2023 року

Після того як Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новий Юліанський календар, багато церковних свят змінили свої дати. Ці зміни торкнулися і улюбленої події всіх дітей - Дня святого Миколая.

Тепер українці відзначатимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня). У 2023 році цей день припадає на середу. Саме з цього дня починається цикл зимових свят в Україні.

Історія і традиція свята

День Святого Миколая - свято, присвячене пам'яті святого Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських (IV століття). За легендами, він був відомий своєю милосердною діяльністю та чудесами, що здійснюються в ім'я благодійності.

відео дня

У різних країнах традиції святкування різняться, але зазвичай цей день супроводжується дарами і увагою до близьких, особливо до дітей. У багатьох культурах Святий Миколай вважається покровителем дітей, моряків та мандрівників.

В Україні святкування Дня Святого Миколая має свої традиції, які поєднують християнські обряди з національними звичаями:

  • Подарунки для дітей: День Святого Миколая вважається особливим для дітей. У ніч з 5 на 6 грудня, віруючі українські родини залишають під подушкою дітей подарунки, які приносить Святий Миколай.
  • Колядування: У цей день можуть звучати колядки, пісні з побажаннями благополуччя і радості. Діти та дорослі можуть виступати з колядками, щоб отримати благословення та, можливо, невеликий подарунок.
  • Спеціальні страви: На столі в цей день можуть з'явитися спеціальні страви, такі як "миколаївське" печиво, створене у формі митри святого, або інші солодкі частування.
  • Церковні служби: У день Святого Миколая в храмах проводяться особливі церковні служби, присвячені цьому святому. Віруючі приходять помолитися і згадати добрі вчинки святого.
  • Благодійність: Свято також асоціюється з милосердям і благодійністю. У цей день люди можуть надавати допомогу нужденним, наслідуючи приклад Святого Миколая, відомого своїми благодійними справами.

Що не можна робити на Миколая Чудотворця

Оскільки свято припадає на період Різдвяного посту, заборонено вживання м'яса, яєць та інших продуктів тваринного походження.

У День Святого Миколая прийнято утримуватися від дачі в борг. Також в це свято не рекомендується займатися ремонтом, шиттям або пранням. У цей день не варто відмовляти в допомозі тим, хто звернеться з проханням.

Важливо уникати сварок з близькими в цей день, так як це може вплинути на відносини в наступному році. Звичайно ж, на День Святого Миколая не прийнято лаяти дітей; замість цього слід приділити їм особливу увагу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти