StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Свято Святого Миколая Чудотворця: історія і традиції

16 грудня 2022, 08:15
В середині грудня мільйони українських діточок смикають батьків і запитують, довірливо ляскаючи оченятами: "Через скільки днів Святий Миколай?". Є відповідь.
Чудотворець
Чудотворець / фото https://ua.depositphotos.com і ОНТ

Свято Святого Миколая Чудотворця: історія, традиції і кому допомагає

Святий Миколай (Микола Чудотворець, Микола Угодник) має, з одного боку, біографію досить строкату, а з іншого ‒ в чому для християнських святих цілком, скажімо так, поширену. Вважається, що він жив за часів зрілої Римської імперії ‒ 270-345 роки після Різдва Христового. Нібито він був із багатої та люблячої родини. А батьків його звали Феофан (аж ніяк не Нейромонах ‒ треба зауважити для нинішнього молодого покоління) і Нона. І, мовляв, довгий час вони не могли зачати дитину, що в ті часи суспільством осуджувалося набагато сильніше нинішнього. Але вони молилися, слухали священника і таки змогли вимолити дитину у Бога. Причому сина - щоправда, натомість пообіцяли, що хлопчик, коли виросте, вибере собі релігійну стезю.

Про життя його мирську відомо мало. Натомість ім'я Миколая можна знайти у списку єпископів, які брали участь у Першому Вселенському Соборі 325 року. Саме його зібрав імператор Костянтин Багрянородний і за фактом легалізував християнську релігію в Римській імперії ‒ правда, здебільшого в східних її регіонах. Вважається, що за життя Микола зробив безліч чудес. Він врятував від смерті трьох воєначальників, яких обмовили, а також врятував рідне місто світу від важкого голоду. І він нібито мав посаду архієпископа Мир Лікійських.

Пізніше шанування святого Миколая стало популярним у східнохристиянських церквах, Греції, Італії, Німеччині, Україні, Росії, Болгарії та інших країнах.

Як святкувати День Святого Миколая

Перші згадки шанування Миколая як святого датуються VІ століттям. Тоді імператор Юстиніан побудував церкву святого Миколая в Константинополі. Пізніше шанування святого Миколая Чудотворця стало популярно в Греції, Італії, Німеччині, Україні, Росії, Болгарії та інших країн.

Звичай дарувати подарунки, які Святий Миколай готує для дітей, пов'язують з історією, коли він, ще будучи єпископом, врятував кількох дівчат від безчестя. Вони жили в бідній родині і не мали приданого, тому, згідно з традиціями того часу, батько збирався змусити їх піти заробляти блудом.

Микола, дізнавшись про це, скористався спадщиною (не забуваємо, що він був з багатої родини) – три ночі він пробирався в їх будинок і кожен раз непомітно закидав через вікно в кімнату, де ночували сестри, шматок золота.

Николай Чудотворец

Що означає свято День Святого Миколая

У цей день заведено відвідувати церкву і підносити молитву святому Миколаю, просячи про благополуччя і заступництво. До Миколи Чудотворця волають в різних життєвих ситуаціях.

За звичаєм, в цей день заведено укладати договори і союзи, вважається, що Святий Миколай не допустить омани.

Вважається, що Микола Угодник в своє свято обходить землю, проганяючи нечисть. У цей день потрібно влаштувати застілля.

Головна традиція Дня святого Миколая пов'язана з подарунками для дітей. Вважається, що слухняні діти в цей день знаходять під подушкою або в шкарпетки солодощі та подарунки, а неслухняні – різки або вугіллячко.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти