StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День Андрія Первозванного 2022: що не можна робити в свято

13 грудня 2022, 10:07
Дівчата на День Андрія Первозванного моляться святому апостолу про щасливе заміжжя і сімейне життя. У цей день потрібно утриматися від лайок і суєти.
Андрій Первозванний. Ікона
Ікона Андрія Первозванного / Правмир

День Андрія Первозванного - християнське свято, яке відзначають православні в Україні. Свято присвячене пам'яті апостола Ісуса Христа - Андрія. Він був першим з учнів Христа, покликаним Сином Божим.

Коли у 2022 році День Андрія Первозванного

День святого Андрія Первозванного в Україні відзначають 13 грудня. Свято Андрія Первозванного є великим церковним святом, але на державному рівні воно не є вихідним.

Святий апостол Андрій Первозванний

За переказами, Андрій був родом з Вісфаіди. Його батьком був єврейський рибалка Іона. До зустрічі з Ісусом Христом Андрій і його брат Петро ловили рибу. Андрія назвали Первозванним, бо він був першим з учнів, яких закликав Спаситель. Андрій привів до Сина Божого і свого брата Петра.

відео дня

Апостол Андрій був з Ісусом, коли він проповідував, при розп'ятті і при Воскресінні. Після вознесіння Ісуса Христа Андрій дійшов з проповіддю до Криму, а пізніше до місця, де за тисячу років було засновано місто Київ. Андрій поставив хрест на одному зі святих пагорбів і сказав учням: "На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут і Бог спорудить багато церков".

Переказ свідчить, що Андрій Первозванний був розп'ятий в Патрах близько 67 року. Як прийнято вважати, Х-подібний (косий) хрест вперше з'явився в західній Франції в Х столітті і з XIV став традиційним. Однак невідомо, як такої форми хрест міг з'явитися.

Чого не можна робити в свято Андрія Первозванного

На свято Андрія Первозванного не треба займатися фізичною працею, шити, вишивати, в'язати. Не слід займатися і домашньою роботою - пранням, прасуванням, прибиранням.

Не можна лаятися, кричати, ображати інших і відмовляти людям у допомозі.

Триває Різдвяний піст. Віруючим, які дотримуються посту, не можна вживати м'ясо, яйця, рибу, молоко і алкоголь. Потрібно триматися осторонь від гучних розваг.

Церква, як і в інші дні, вважає гріхом ворожіння на свято Андрія Первозванного.

Що потрібно робити в день Андрія Первозванного

Віруючим потрібно сходити до церкви і помолитися святому. Андрій Первозванний вважається покровителем сімейного щастя, шлюбу і любові. Апостол покровитель і мореплавців та рибалок.

Дівчата, які хочуть вийти заміж, в цей день моляться про своє щасливе сімейне життя.

Свого часу в День Андрія влаштовували застілля в оселях, де живуть Андрії та Андрієвичі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти