StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День української хустки: що потрібно знати про свято

7 грудня 2022, 06:00
Хустка служила якимось оберегом і символом любові. Молода дівчина дарувала своєму нареченому хустку, щоб показати свою любов.
Хустка.Хустка
Хустка.Хустка / http://na-skryzhalyah.blogspot.com/

7 грудня в Україні відзначається "молоде" свято - Всесвітній день української хустки. Свято з'явилося зовсім недавно, а саме в 2019-му році, завдяки активісткам з Вінниці, які вирішили вшанувати традиційний головний убір українського костюма. І не тільки костюма. Українську хустку носили і в якості традиційного головного оздоблення і в повсякденному житті. Хустка відмінно справляється зі своїми завданнями: гріти і прикрашати.

Хустка - це не просто головний убір або прикраса. Хустка - це оберіг, символ багатьох українських традицій, а також витвір мистецтва і народної майстерності. Хустка також ставала певним індикатором для соціального статусу, сезону, а також життєвої події.

У стародавні часи жінки мали хустки, як то кажуть, на всі випадки життя: були святкові хустки, в яких йшли до церкви, і були звичайні, в яких працювали в полі або по господарству. Говорили, що коли хустку виглядала багато, то, відповідно, багатою була і сім'я.

відео дня

Молоді жінки носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, а вдови – тільки чорні. Хустки також мали різний розмір: маленькі були повсякденніше, великі одягалися на голову, а на грудях закручувалися, щоб було тепло. Наприклад, якщо жінка несла маленьку дитину, то кутала і його, і себе.

Мета цього дня - об'єднати жінок різних професій, віку, спеціальності та національності для заощадження красивих українських традицій. До речі, в 2019 році свято відзначалося в США, Іспанії, Канаді, Латвії, Португалії, Казахстані, Йорданії, Індії.

Свято прижилося в Україні і багато українців використовують цей елемент одягу в своїх образах. Хустка стала справжнісіньким стильним елементом в гардеробі українських модниць. У 2019 навіть зародився флешмоб, коли потрібно було зробити фото в хустці і запостити його в своїх соціальних мережах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти