StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Великдень у 2023 році в Україні - дата, традиції та заборони дня

16 серпня 2022, 11:41
Коли відзначають Великдень православні і католики в 2023 році і що не можна святити в церкві.
Великдень 2023 дата
Коли Великдень 2023 / ua.depositphotos.com/

Свято Воскресіння Христового або Великдень - одне з найбільш важливих свят в християнській релігії, поряд з Різдвом і Трійцею. Воскресіння Ісуса Христа - сама важлива подія біблійної історії, яку шанують православна і католицька церкви. Вона символізує жертву Христа за гріхи людства.

Підготовка до свята Великодня починається за сім тижнів з початком Великого посту. Це один з найдовших постів християн, який закликає утриматися від їжі тваринного походження. Великий піст 2023 триватиме з 27 лютого по 15 квітня.

відео дня

Великдень 2023 - дата

Дата святкування Великодня плаваюча, її розраховують залежно від дня першого повного місяця після дня весняного рівнодення. У 2023 році Великдень випадає на 16 квітня.

Католицька Пасха в 2023 році, згідно григоріанським календарем, випадає на тиждень раніше. Християни західного обряду відзначать Воскресіння Христове 9 квітня.

Великдень в Україні є державним святом і приносить додатковий вихідний у понеділок. Так, українців чекають довгі вихідні: 15, 16, 17 квітня.

Традиції на Великдень

Православні християни велике значення надають останньому тижню перед Великоднем. У цей тиждень випікають паски і фарбують яйця, а також дотримуються найбільш суворого посту. Найважливіші дні Чистий Четвер 2023 – 13 квітня і Страсна п'ятниця 2023 – 14 квітня.

З вечора суботи прийнято проводити Великодню службу. Після півночі в храмах і церквах проходить урочисте богослужіння – Великодня заутреня. Освятити паски і крашанки, м'ясні продукти потрібно до сходу сонця. Крім того, освятити можна і сіль, яка символізує достаток і міцне здоров'я.

Після богослужіння сім'я збирається разом за одним столом. Починати трапезу прийнято з яєць. Розговівшись, прийнято відвідувати родичів і обмінюватися великодніми частуваннями – христосуватися.

Після освячення великодніх страв, потрібно роздати милостиню нужденним, це допоможе залучити в будинок достаток і благополуччя.

Що не можна святити на Великдень:

  • алкоголь;
  • страви з крові тварин;
  • фрукти та овочі;
  • ножа;
  • матеріальні цінності.

Великдень 2023 - що не можна робити

У день Великодня крім заборони на важку фізичну працю, існує кілька заборон. У цей день не можна:

  • викидати освячену їжу - її краще закопати або спалити;
  • лаятися, сваритися і замишляти недобре;
  • вінчатися;
  • ходити на кладовище.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти