StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Трійця в 2023 році в Україні: дата, традиції і заборони свята

11 серпня 2022, 16:31оновлено 16 серпня 2022, 13:34
Як будемо відпочивати на Трійцю і чи буде додатковий вихідний.
Трійця 2023
Когла Трійця в 2023 році / ua.depositphotos.com

Трійця - одне з найважливіших в народі християнських свят, поряд з Різдвом і Великоднем. Православні християни в цей день вшановують триєдність Бога-Отця, Сина і Святого Духа. У цей день в народі намагалися дотримуватися заборон, щоб не накликати на себе нещастя.

Свято Трійці означає завершення земних справ Господа, необхідних для порятунку людства.

Коли Трійця в 2023 році

Трійця 2023 - велике двунадесяте свято. У народі воно також називається П'ятидесятниця на честь Святого Духа, тому що його відзначають на 50-й день після свята Пасхи або Воскресіння Христового. Великдень в 2023 році настане 16 квітня, свято Трійці – 4 червня. Це державне свято і приносить українцям додатковий вихідний.

відео дня

Католицька церква відзначає свято Трійці кількома днями раніше – 28 травня. У католицькій релігії свято триєдності Бога вважається найголовнішим.

Вихідні на Трійцю 2023

Свято Трійці є державним. У 2023 році він випадає на неділю 4 червня і приносить додатковий вихідний. Так, українці відпочиватимуть 2, 3, 4, 5 червня.

Традиції і звичаї на Трійцю

Цей день починається з урочистого богослужіння в храмах і церквах. У ніч перед Трійцею проводиться вечірня, на якій читають молитви про дарування Духа Святого і згадують явлення апостолам Духа Утішителя. Цей день також означає народження Церкви Христової.

На Трійцю прийнято прикрашати свій будинок травами. Підлогу встеляють свіжоскошеної травою, любистком, чебрецем, лепехою і полином. Ікони можна прикрашати гілками берези, м'ятою, сон-травою.

читайте такожКоли Великдень у 2023 році в Україні - дата, традиції та заборони дня

У день Трійці потрібно було відвідати своїх близьких. Господині подавали на стіл щедрі частування і головне блюдо – коровай. Увечері влаштовувалися народні гуляння з піснями і танцями.

Також на Трійцю засилали сватів. Вважалося, що якщо побратися на Трійцю, а весілля зіграти на Покрову – буде життя подружжя легким і щасливим.

За кілька днів до П'ятидесятниці потрібно навести порядок в домі і позбутися від непотрібних речей. За день до свята Трійці – батьківська субота – дні особливого поминання померлих родичів.

Що не можна робити на Трійцю

Щоб не накликати біду і неприємності, наші предки в день свята дотримувалися табу і заборон. Зокрема на Трійцю не можна:

  • займатися важкою фізичною працею і домашньою роботою;
  • вишивати, шити в'язати, плести;
  • лаятися і сваритися;
  • купатися і ходити в ліс - там могла чекати нечиста сила;
  • рубати дерева;
  • стригти і фарбувати волосся.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти