StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли День бабака 2023 - дата свята, фото, історія і традиції

23 січня 2023, 11:58
Розповімо, коли День бабака в Україні, як його відзначають і як бабак Тимко пережив окупацію.
День бабака 2023
День бабака 2023 / pixabay.com

Дізнатися, коли настане весна і довгоочікуване тепло після довгої зими хоче більшість людей. Одним із способів зазирнути в майбутнє є свято День бабака 2023, яке відзначається в більшості країн світу. Традиція будити звірятко на початку лютого з США міцно закріпилась, так як існує повір'я, що поведінка бабака може розповісти, коли прийде весна.

Главред розповість чому 23 січня не можна скаржитися на здоров'я і сваритися "Чому 23 січня не можна скаржитися на здоров'я: прикмети і заборони, які можуть зіпсувати весь рік".

Свято День бабака 2023: історія

Традиція будити звірятко і передбачати погоду з'явилася ще в Стародавньому Римі. Тоді діставали і будили їжаків, і відповідно відзначали День їжаків. Вважалося, що звір повинен побачити свою тінь. Це означало, що незабаром прийде тепло. Ця традиція дійшла народів Західної Європи, але їжака вже замінили на бабака та інших звірів.

відео дня

У Німеччині об'єктом спостереження були ведмідь і борсук. Якщо тварини залишалися в сплячці і не відкривали очі, то вважалося, що морози протримаються ще 40 днів.

У США спостерігати за бабаками почали голландці. Їжаків і борсуків замінили на бабаків, так як в Північній Америці не було таких тварин. Бабаки прокидаються не одночасно, в північних регіонах вони сплять довше, а в південних менше.

В Україні це свято відзначається давно. Головним метеорологом нашої країни став бабак Тимко, який пережив окупацію в Харківській області в селі Нестерівка Куп'янського району. Його і ще 14 його родичів рятували співробітники біостанції університету імені Каразіна. Вони поклали бабаків спати в спеціально обладнані клітки з сіном і перемістили в підвальне приміщення. Завдяки цьому бабаки благополучно пережили зиму і окупацію, а тепер Тимко готується відзначити новий День бабака 2023.

День бабака: традиції свята

Традиція передбачати погоду з поведінки тварин є в багатьох країнах. Так в Болгарії та Білорусі вважають, що допомогти в цьому можуть ведмеді, якщо вони вилазять з берлоги в сонячний день і бачать свою тінь, а потім знову засинають, то в наступні 6 тижнів буде холодно. Якщо ж погода похмура, а тварини прокинулися після зимової сплячки, то найближчим часом настане весна.

Бабак Тимко
Бабак Тимко / suspilne.media

Також голландці і американці знають, що в День бабака звір, побачивши свою тінь в сонячну погоду передбачить ще 6 тижнів морозів, а активний звір і похмурий день свідчать про швидкий прихід тепла.

Коли День бабака в Україні

Цей день припадає на 2 лютого. В Україні дістають з нори бабака Тимка, який вже кілька років пророкує погоду. Поведінка звірка фіксують і потім спостерігають за погодою. Зараз у Харківській станції метеорологом працює бабак Тимко ІІІ, він змінив на цій посаді свого батька Тимко ІІ у 2019 році.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти