StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Хрещення 2023 - дата свята Водохреще 2023 і традиції

8 січня 2023, 10:00
Розповімо, як підготуватися до Хрещення, коли набрати і освятити воду.
Хрещення 2023
Хрещення 2023 / pixabay.com

Щороку православні християни відзначають свято Хрещення Господнього. У цей день прийнято освячувати воду в храмах, занурюватися в ополонки і виконувати інші правила. Перед святом варто дізнатися, коли Хрещення і коли потрібно набирати воду. Далі Главред розповість про значення і традиції свята.

Хрещення Господнє 2023: історія та традиції

Вважається, що в день Хрещення Ісус прийняв таїнство на річці Йордан. З тих пір християни східного обряду здійснюють обмивання в крижаній воді. Вона вважається священною, оздоровлює організм і здатна змити всі гріхи. Багато українців не відмовилися від традиції купатися в ополонці.

Підготуватися до свята і обмивання в ополонці потрібно заздалегідь знаючи, коли Водохреще 2023. Православні східного обряду відзначають цю дату 19 січня за юліанським календарем. Решта православного світу святкує Хрещення 2023 6 січня.

відео дня

Історія свята починається за часів земного життя Христа. Він у тридцятирічному віці прийняв таїнство хрещення в річці Йордан. Під час цієї процедури на землю зійшов Святий Дух у вигляді білосніжного голуба і вказав на Христа, як Сина Божого.

Вважається, що кожен православний християнин повинен зануритися в ополонку і змити гріхи. Однак до цього дійства в православній церкві ставлення неоднозначне, так як священнослужителі вважають це відгомонами язичництва. Вони пояснюють свою думку відсутністю в Біблії згадки про масові занурення у воду. Також часто посилаються на практику інших християнських країн, де віруючі не проводять обрядів обмивання.

Коли святити і набирати воду на Водохреща

Головним атрибутом свята є вода. Її освячують не тільки 19 січня. Відповіддю на питання, коли святити воду на Водохреща будуть дві дати – 18 січня і 19 січня. Перша дата – це Надвечір'я Хрещення Господнього, а друга дата - безпосередньо свято. Віруючі можуть святити воду або набирати воду в храмах два дні. Саме ця вода має цілющі властивості.

Набрати водохресну воду можна в храмі, в освяченому водоймищі. Можна також самостійно набрати воду і принести її в храм для освячення на святковому богослужінні.

Як зберігати освячену воду

Загальновідомо, що освячена в дату Хрещення вода не псується, не "цвіте" і довго стоїть, має лікувальні властивості і дуже потужну енергетику. Щоб вона стала такою її потрібно не просто освятити в храмі, а й набирати з чистими і добрими помислами, молитвами.

Особливі вимоги пред'являються не тільки до процесу набору води, до її освячення, а й до зберігання. Освячену воду зберігають у чистій скляній банці з кришкою. Бажано тримати цю ємність біля ікон. Її немає необхідності ставити в холодильник або на балкон. Освячену воду потрібно використовувати протягом року. Найкраще пити по столовій ложці натщесерце для зміцнення імунітету.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти