StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли День Соборності України 2023: дата та історія свята

21 січня 2023, 06:00
Розповімо, які події лягли в основу цього свята і чим важливий День Соборності в сучасній Україні.
День Соборності України 2023
День Соборності України 2023 / УНІАН

День Соборності України є одним з найважливіших свят нашої країни. В його основі лежить єдність і неподільність нашої держави. Також дата є одним із стовпів національної ідентичності. Ідея об'єднання українських земель виникла в 19 столітті, але реалізувати її стало можливим тільки в кінці 20 століття.

День Соборності України: історія

Дата святкування призначена на день підписання Акту про возз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Цей документ був підписаний в 1919 році. За рік до цього Центральною Радою був підписаний IV Універсал, яким проголосили повну незалежність УНР. Так у 1918 році з'явилася УНР, а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії створили ЗУНР.

У грудні 1918 року у Фастові був підписаний Передоб'єднальний договір, який набув чинності в 1919 році і отримав назву Акт Злуки – Акт об'єднання українських земель, був оприлюднений в Києві на Софійській площі.

відео дня

На початку 20 століття Україні не вдалося зберегти незалежність. Вже через рік новостворену державу роздерли на частини більшовики захопили Київ, поляки – Східну Галичину, а Закарпаття – Чехословаччина. Проте, Акт Злуки став тим фундаментом, на якому побудована сучасна Україна.

Офіційний статус свято отримало після підписання відповідного указу в 1999 році президентом Леонідом Куч*ою.

День Соборності: коли святкують

З 1999 року День Соборності України відзначають 22 січня. Саме в цей день був підписаний Акт Злуки. У 2023 році дата припадає на неділю. День Соборності України вихідний чи ні - дата не входить до переліку вихідних днів, але є державним святом.

День Соборності: традиції святкування

Вперше дату відзначили 22 січня 1939 року в місті Хуст, яке на той момент входило до складу Чехословаччини. У цей день українці приїхали з різних міст і влаштували маніфестацію під синьо-жовтими прапорами.

У 1990 році між Києвом і Львовом був створений живий ланцюг з українців, які взялися за руки і об'єднали нашу країну. Цю подію провели на честь 71 річниці підписання Акту Злуки.

У 2023 році День Соборності України має особливе значення через повномасштабне вторгнення Росії на територію нашої країни. Україна продемонструвала всьому світу сміливість і пекуче бажання бути вільною країною, незалежною, частиною демократичного світу, а не частиною "Російської імперії" або "СРСР 2.0", які намагається відтворити Володимир Путін.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти