StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Шість причин, чому ви не голодні вранці

19 червня 2021, 05:02
Вночі і під час сну рівні деяких гормонів у вашому організмі коливаються.
Сніданок
І тривога, і депресія можуть значно вплинути на ваш рівень голоду./ twnews.se/

Всі ми чули, що сніданок-найважливіша їжа дня. Але те, що це популярна приказка, не означає, що ви відчуваєте голод вранці. Хоча в деяких випадках відсутність голоду вранці може бути ознакою серйозної проблеми, швидше за все, це абсолютно нормально і не викликає занепокоєння.

Ось 6 можливих причин, за якими ви можете не відчувати голоду вранці.

1. Ви з'їли рясну вечерю або перекусили пізно ввечері

Одна з основних причин, по якій ви можете не відчувати голоду при пробудженні, полягає в тому, що Ви напередодні ввечері щільно повечеряли або перекусили, пише Healthine.

читайте такожНазвані найгірші і кращі сніданки для здоров'я кишечника

Це може бути особливо актуально, якщо ви їли їжу з високим вмістом жирів або білків. Ці макронутрієнти можуть уповільнити спорожнення шлунка і зберегти відчуття ситості довше - навіть до наступного ранку.

Зокрема, білок також може значно змінити рівні гормонів, що регулюють голод і апетит, включаючи грелін, глюкагоноподібний пептид-1, пептид YY і холецистокінін.

Точно так само їжа з високим вмістом жирів може змінити рівні певних гормонів, пов'язаних з апетитом і почуттям ситості, що призведе до зниження почуття голоду.

Якщо ви віддаєте перевагу щільно повечеряти і пропустити або відкласти сніданок на наступний ранок, це цілком нормально, якщо ви будете отримувати необхідні поживні речовини і воду протягом дня.

2. Рівень гормонів змінюється відразу

Вночі і під час сну рівні деяких гормонів у вашому організмі коливаються. Це може змінити ваш апетит.

Зокрема, дослідження показують, що рівень адреналіну, також відомого як адреналін, зазвичай підвищується вранці.

Вважається, що цей гормон пригнічує апетит, сповільнюючи швидкість спорожнення шлунка і збільшуючи розщеплення вуглеводів, що зберігаються в печінці і м'язах, щоб живити ваше тіло.

Більш того, одне дослідження показало, що рівень греліну, гормону голоду, вранці був нижчим, ніж напередодні ввечері. Це також може пояснити, чому ви відчуваєте себе менш голодним, коли ви прокидаєтеся.

Нарешті, деякі дослідження показують, що рівень лептину, гормону, що викликає відчуття ситості, також може бути вище вранці. Однак дослідження дали неоднозначні результати.

Зверніть увагу, що ці добові коливання гормонів абсолютно природні і зазвичай не викликають занепокоєння.

Однак, якщо ви відчуваєте раптові або різкі зміни голоду або апетиту, подумайте про те, щоб поговорити з лікарем.

3. Ви відчуваєте тривогу або депресію

І тривога, і депресія можуть значно вплинути на ваш рівень голоду.

Крім таких симптомів, як порушення сну, втома і втрата інтересу, депресія може викликати зміни апетиту.

Тим часом, тривога може підвищувати рівень певних гормонів стресу, що знижують апетит.

Однак тривога і депресія по-різному впливають на людей. Деякі дослідження показали, що ці стани замість цього пов'язані з підвищеним апетитом і споживанням їжі у деяких людей.

Якщо ви відчуваєте тривогу або депресію і підозрюєте, що це може вплинути на ваш апетит або інші аспекти вашого здоров'я, поговоріть з лікарем, щоб визначити найкращий курс лікування для вас.

4. Ви вагітні

Ранкове нездужання-поширена проблема, що характеризується нудотою і блювотою. Вона вражає близько 80% людей під час вагітності.

Хоча ранкове нездужання може вплинути на вас в будь - який час дня, воно часто виникає вранці-звідси і його назва. У більшості випадків він поліпшується або зникає через 14 тижнів вагітності.

Ранкове нездужання може знизити апетит. Фактично, в одному дослідженні з 2270 вагітних жінок 34% повідомили, що менше їли на ранніх термінах вагітності.

Крім ранкового нездужання, вагітність може викликати інші симптоми, що знижують відчуття голоду, такі як нетравлення шлунка, здуття живота і затримка спорожнення шлунка.

Підтримка зневоднення, вживання невеликих прийомів їжі, пробування певних рецептів, нормальний сон і хороша вентиляція будинку, щоб уникнути запахів, що викликають нудоту, - все це стратегії, які можуть зменшити симптоми і поліпшити апетит.

5. Ви захворіли

Хвороба часто викликає зниження апетиту і відчуття голоду. Зокрема, відомо, що респіраторні інфекції, такі як застуда, грип та пневмонія, змушують вас почувати себе менш голодним.

У деяких випадках ці інфекції також обмежують ваші почуття смаку і запаху, що може знизити апетит.

Деякі інфекції, такі як грип, також можуть викликати симптоми, що знижують відчуття голоду і апетиту, включаючи нудоту і блювоту.

Майте на увазі, що особливо важливо підтримувати водний баланс і підживлювати своє тіло, коли ви хворі, навіть якщо ви не відчуваєте голоду. Суп, гарячий чай, банани, крекери і яблучне пюре - це кілька легких страв, які можна спробувати, коли ви погано себе почуваєте.

6. Інші основні причини

Крім найбільш поширених факторів, перерахованих вище, існує кілька інших можливих причин, за якими ви можете не відчувати голоду, коли прокидаєтеся.

Ось ще кілька потенційних причин зменшення почуття голоду вранці:

  • Ви приймаєте певні ліки. Багато видів ліків, включаючи діуретики та антибіотики, можуть зменшити відчуття голоду та апетит.
  • Ви старієте. Зниження апетиту часто зустрічається у літніх людей і може бути викликане змінами енергетичних потреб, гормонів, смаку або запаху, а також соціальними обставинами.
  • У вас проблеми з щитовидною залозою. Втрата апетиту може бути ознакою гіпотиреозу або зниження функції щитовидної залози.
  • У вас овуляція. Естроген, жіночий статевий гормон, кількість якого збільшується під час овуляції, може пригнічувати апетит.
  • У вас хронічне захворювання. Певні стани, такі як захворювання печінки, серцева недостатність, захворювання нирок, ВІЛ і рак, можуть викликати втрату апетиту.
  • Якщо ви підозрюєте, що якесь основне захворювання може сприяти відсутності почуття голоду вранці, проконсультуйтеся з лікарем.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти