StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Осіння депресія: чому виникає і як з нею боротися

23 вересня 2021, 06:47
Які продукти потрібно додати в раціон, щоб побороти нудьгу
Осіння депресія симптоми і як боротися
Осіння депресія симптоми і як боротися / ua.depositphotos.com

Похолодання, дощі і безпросвітна темінь за вікном – час коли люди найчастіше починають хандрити. Улюблена пора поетів для багатьох може обернутися меланхолією. Як побороти осінню нудьгу, розбирався Главред.

Про те, коли Україна перейде на зимовий час, читайте в нашому матеріалі: Переведення годинників на зимовий час 2021 в Україні: дата, чим шкідливий.

Осіння депресія: причини

Фахівці схиляються до думки, що осінню депресію провокують біохімічні та психологічні чинники. З точки зору біохімії, меланхолію провокує зменшення тривалості сонячного дня. Сонячне світло збільшує вироблення гормонів радості і гарного настрою – серотоніну, дофаміну і норадреналіну. Відповідно, дощова осіння пора зменшує їх кількість, що і позначається на нашому загальному стані.

відео дня

Психологічні причини не менш різноманітні. У багатьох літній період асоціюється з відпочинком і повернення в звичну робочу обстановку може спровокувати стрес і коливання настрою.

Симптоми осінньої нудьги

Осіння депресія має медичний термін і називається - сезонний афективний розлад. Його основні ознаки:

  • значне зменшення фізичної активності;
  • занепад сил і млявість;
  • підвищена сонливість;
  • зміна раціону харчування - вживання більшої кількості вуглеводної їжі;
  • тривожність;
  • апатія.

читайте такожВчені назвали розпорядок дня, який викликає депресію

Осіння депресія: як боротися

Озброїтися девізом "у природи немає поганої погоди " і бадьоро крокувати по калюжах цілком можливо. Стабілізувати внутрішній стан і брак сонячних променів допоможуть кілька простих порад.

Нормалізуйте режим сну. Відпочивайте не менше 8-9 годин на добу. Щоб сон був міцним, рекомендується спати з відкритим у режимі провітрювання вікном.

Тепліше одягайтеся. По-перше, це подарує тілу максимальний комфорт, а по-друге, вбереже від простудних захворювань.

Урізноманітніть свій раціон. Вівсянка, банани, горіхи, капуста, гарбуз, цитрусові – натуральні антидепресанти, які збільшують вироблення серотоніну в організмі. Налягайте на рибу і морепродукти – вони є джерелами вітанінів А, В, С, цинку та інших корисних мікроелементів.

Гуляйте на свіжому повітрі. Короткі прогулянки в світлий час дня допоможуть наситити організм вітаміном Д, а помірні фізичні навантаження сприяють зміцненню імунітету.

Більше балуйте себе. Приємні дрібниці на зразок м'ятного чаю вечорами або ванною з ефірною олією лаванди – розслабить тіло і душу і наповнить думки позитивом. Приділяйте час улюбленій справі, хоч кілька хвилин щодня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти