StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Дефіцит вітаміну А: що потрібно знати

15 січня 2021, 15:48
Симптоми дефіциту вітаміну А можуть відрізнятися за ступенем тяжкості.
Вітаміни, овочі
Симптоми дефіциту вітаміну А можуть відрізнятися за ступенем тяжкості / Pixabay

Вітамін А-важлива поживна речовина, яка відіграє роль у багатьох життєво важливих функціях організму. Дефіцит може виникнути, коли людина не отримує достатньо вітаміну А для задоволення потреб свого організму, і може привести до тривожних симптомів.

Дієта-це найпростіший спосіб отримати достатню кількість вітаміну А для більшості людей. У деяких випадках лікарі можуть рекомендувати добавки або інші форми вітаміну А, щоб заповнити дуже мало запасів.

Симптоми дефіциту вітаміну А можуть відрізнятися за ступенем тяжкості, і у деяких людей симптоми можуть бути більш серйозними, ніж у інших. Нижче наведено деякі можливі симптоми, які можуть виникнути у людей:

читайте такожБолять суглоби: причини і способи полегшити біль

Питання, пов'язані із зором

За даними Американської академії офтальмології, проблеми із зором часто зустрічаються у людей з дефіцитом вітаміну А.

Спочатку очі можуть стати дуже сухими, що може пошкодити рогівку і сітківку.

Нічна сліпота також може виникати в результаті дефіциту вітаміну а.це призводить до того, що людина не може бачити або має проблеми із зором при слабкому освітленні, що в кінцевому підсумку призводить до повної сліпоти вночі.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зазначає, що куряча сліпота - одна з перших ознак дефіциту вітаміну А.

У важких випадках око продовжує висихати, і в рогівці можуть накопичуватися тканини. Це, в свою чергу, може привести до помутніння рогівки, появи пошкоджень і руйнування.

Часті інфекції

Вітамін А відіграє ключову роль в імунній функції. Людина з дефіцитом вітаміну А може частіше хворіти інфекціями, так як не може боротися з ними так само легко.

Проблеми зі шкірою

Деякі люди з дефіцитом вітаміну А можуть помітити проблеми зі шкірою, такі як сухість, свербіж і лущення. У деяких можуть виникнути аналогічні проблеми з волоссям і шкірою голови.

Проблеми з фертильністю

Вітамін А відіграє важливу роль у відтворенні, і його дефіцит може викликати безпліддя і труднощі при зачатті дитини.

Затримка росту

Вітамін А відіграє роль у створенні здорових клітин. Недолік ключового вітаміну може уповільнити зростання або викликати затримку росту у дітей або уповільнення росту кісток.

Причини дефіциту

Причина дефіциту вітаміну А в недостатньому надходженні вітаміну А в організм або наявність основної проблеми, яка призводить до того, що організм не засвоює або не використовує вітамін А ефективно.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), дефіцит вітаміну А рідко зустрічається в розвинених країнах, таких як США і поширений в країнах, де люди не мають такого доступу до вітаміну А.

Деякі люди можуть бути більш схильні до ризику дефіциту вітаміну А, в тому числі:

  • недоношені діти
  • вагітні або годуючі
  • немовлята і маленькі діти в країнах, що розвиваються

Крім того, вторинний дефіцит може виникнути у людей, у яких є основні проблеми, які заважають здатності організму використовувати вітамін А, наприклад, у людей з:

  • муковісцидозом
  • хронічною діареєю
  • глютеновою хворобою
  • дуоденальним шунтуванням
  • обструкцією жовчних проток
  • цироз

Маленькі діти і вагітні жінки в країнах з низьким доходом піддаються найбільшому ризику серйозних наслідків дефіциту вітаміну А.

Чому важливий вітамін А?

Вітамін А відіграє важливу роль у багатьох функціях організму. Національні інститути здоров'я (NIH) відзначають, що вітамін А важливий для функції:

  • зору
  • імунної системи
  • репродуктивної системи

Між вітаміном А і зором існує важливий зв'язок. Вітамін А не тільки допомагає створювати оболонки ока і рогівки, але і є ключовим з'єднанням білка в організмі, званого родопсином, який поглинає світло в сітківці.

Вітамін А також відіграє вирішальну роль у зростанні клітин в інших областях і допомагає нормальному формуванню і функціонуванню клітин в серці, легенях, нирках та інших органах.

Дізнайтеся більше про вітамін А та його функції тут.

Форми вітаміну А

У раціоні людини є дві форми вітаміну А.перший - це попередньо сформований вітамін А, такий як ретинол, який надходить з тваринних джерел, включаючи м'ясо, рибу і молочні продукти.

Друга форма-це каротиноїди провітаміну А, такі як бета-каротин. Ці сполуки не є придатними для використання формами вітаміну А, оскільки вони існують в природі, але організм перетворює їх в придатну для використання форму вітаміну А.

Обидві форми вітаміну проходять додатковий метаболізм в організмі, стаючи активними сітківкою і ретиноєвої кислотою.

Продукти, багаті вітаміном А

Існує ряд простих дієтичних джерел вітаміну А. він включає як рослинні, так і тваринні джерела, тому, як правило, легко дотримуватися рекомендацій щодо споживання при дотриманні здорової і збалансованої дієти.

NIH перераховує ряд рослинних і тваринних джерел вітаміну А і їх значення.

Рослинні джерела вітаміну А включають:

  • печена солодка картопля: 1403 мкг
  • відварений шпинат: 573 мкг на 1/2 склянки
  • сира морква: 459 мкг на 1/2 склянки
  • сира диня: 135 мкг на 1/2 склянки
  • сире манго: 112 мкг на цільне манго
  • сирі солодкі червоні перці: 117 за 1/2 чашки
  • збагачені пластівці для сніданку: 90 мкг на порцію

Тваринні джерела вітаміну А включають:

  • яловича печінка
  • сир Рікотта
  • Атлантичний оселедець
  • знежирене молоко з додаванням вітаміну А
  • зварене круто яйце

Добавка

Вітамін А також поставляється в різних формах в якості харчової добавки. Лікарі можуть порекомендувати прийом добавок, якщо людині важко отримати достатню кількість вітаміну А зі свого щоденного раціону.

Ці добавки можуть містити попередньо сформований вітамін А або інші форми, такі як бета-каротин, або їх суміш.

Коли звертатися до лікаря

Будь-хто, хто стурбований рівнем вітаміну А, може захотіти зв'язатися зі своїм лікарем, щоб перевірити ці рівні. Це може допомогти діагностувати будь-яке основне захворювання.

Люди з супутніми захворюваннями, які можуть піддавати їх ризику виникнення різних дефіцитів, повинні регулярно консультуватися зі своїм лікарем, щоб стежити за рівнем вітамінів і вносити необхідні корективи.

Хоча ВООЗ зазначає, що дефіцит вітаміну А рідко зустрічається в розвинених країнах, де люди мають доступ до багатьох продуктів, багатих вітаміном А, у деяких людей він все ж може виникати. Будь-хто, хто помічає ознаки серйозної недостатності, такі як нічна сліпота, повинен негайно звернутися до лікаря.

Вітамін а-це жиророзчинний вітамін, тобто організм зберігає його в тканинах. Можливе споживання занадто великої кількості вітаміну А, що може привести до серйозних побічних ефектів. Людині слід уникати прийому високих доз вітаміну А, якщо він не призначений і не контролюється медичним працівником.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти