Вартість бензину різко злетіла: в Україні повернуть держрегулювання цін

25 травня 2022, 15:14
Держрегулювання повернуть в тому чи іншому вигляді, коли дефіцит палива на українському ринку зникне.
бензин, ціни на бензин
Ціни на бензин / УНІАН

В Україні утворилася справжня паливна криза. Після різкого підняття ціни на паливо влада назад збирається повернути держрегулювання цін на бензин і дизпаливо.

Як повідомив заступника міністра економіки Денис Кудін під час круглого столу Energy Club, його введуть знову, коли дефіцит палива на українському ринку зникне.

"Ми скасували цінове регулювання тимчасово. Ціна зросла - до рівня дрібної групи. Власне, ми так і прогнозували. Але це не означає, що уряд дозволить займатися мародерством", - сказав Кудін, повідомивши про перевірки окремих підприємств, які продавали бензин за необґрунтовано високими цінами.

За словами Кудіна, держрегулювання повернуть в тому чи іншому вигляді, коли дефіцит палива на українському ринку зникне.

"Лад постачання, час від контрактування до вивезення в Україну може бути до 30 днів. Є приклади, коли великі оператори ввезли пальне в Констанцу (порт в Румунії - прим. ред.) ще місяць тому, і досі не весь цей обсяг в'їхав в Україну", - сказав він.

Саме з цієї причини, як пояснює Кудін, як тільки ситуація нормалізується, цінове регулювання на ринок повернеться.

Ціни на бензин в Україні

Так, бензин А-95+ найдешевше можна купити на АЗС UPG - 49,00 грн./ л .

Бензин А-92 є тільки у деяких операторів АЗС. На заправках Катрал цей вид палива коштує 43,00 грн./ л., на БРСМ-Нафта - 47,99. Укрнафта і Авіас пропонують 92-й по 49,00 грн./ л, А ОККО - по 50,00 грн./ л .

Вартість дизпаливо варіює від 54,99 грн./л на БРСМ-Нафта і 55,00 грн./ л на АЗС Укрнафта та Авіас, до 58,00 грн./л - на Укргазвидобування і KLO.

Найдешевше автогаз можна купити на UPG-34,00 грн./л .

Вартість бензину різко злетіла: в Україні повернуть держрегулювання цін

Регулювання цін на паливо

Уряд України на період дії карантину ввів держрегулювання цін на АЗС, встановивши граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни реалізації палива. Останні значення: бензин - не вище 6,5 грн/літр, дизельне паливо – не більше 7 грн / літр.

Кабмін також дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на" брендове преміальне " паливо за умови, що вони також продають пальне за регульованими державою цінами. В іншому випадку роздрібні ціни "брендового" палива не повинні перевищувати регульовані державою ціни більше ніж на 5%.

З середини березня Верховна Рада обнулила акциз на нафтопродукти і знизила ставки ПДВ до 7% з 20%.

Оприлюднення Міністерством середніх цін літра ДП і бензину відбувається тричі на місяць.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти