Платити за світло за потрійним тарифом: кого з українців змусять

12 квітня 2024, 11:17
"Заповзятливі" споживачі електроенергії в Україні стали більше платити за крадіжку струму - їм потрібно розплачуватися за тарифом утричі вищим, ніж зазвичай.
Тариф, світло
Кого змусять платити втричі більше за світло? / колаж Главред, фото УНІАН

Недобросовісні споживачі електроенергії в Україні стали більше платити штрафів за крадіжку струму. Про це повідомили у "Вінницяобленерго".

Тепер за вкрадену електрику потрібно розплачуватися за тарифом, який утричі вищий за звичайний, - від 6,03 до 8,79 грн за кВт-год (залежно від періоду). Тобто за крадіжку, наприклад, 50 кВт-год доведеться заплатити до 439,5 грн.

Причому стандартний тариф на світло для побутових споживачів наразі встановлено на рівні 2,64 грн/кВт-год (тобто за той самий обсяг струму, спожитий чесним чином, потрібно віддати 132 грн).

відео дня

"Раніше в розрахунку акта про порушення застосовувався тариф, за яким споживач розраховувався за електрику. Зараз це - ціна витрат обленерго на купівлю кВт-год електроенергії, а також вартість її розподілу та передачі", - пояснили енергетики.

Тарифи на передачу і розподіл струму є постійними, вони затверджуються регулятором (НКРЕКП). Середня ж ціна купівлі електроенергії на балансуючому ринку визначається постфактум і щомісяця різна.

"Наприклад: у 2023 році ця ціна змінювалася в межах від 3,17 до 5,07 грн/кВт-год без ПДВ. Відповідно досить у широких межах змінювався і тариф для розрахунку за актами про порушення: від 6,03 до 8,79 грн/кВт-год", - зазначили в компанії.

Таким чином, споживачі, які вирішили красти струм, не просто розрахуються за всю використану електрику, а ще й заплатять за ціною, вищою за ринкову.

"Для побутових споживачів ціна виходить майже втричі вищою - не 2,64 грн/кВт-год (затверджений тариф на електроенергію), а від 6,03 до 8,79 грн/кВт-год", - підсумували в обленерго.

Що таке житлово-комунальні послуги?

Житлово-комунальні послуги (ЖКП) - послуги з підтримання та відновлення належного технічного та санітарно-гігієнічного стану будівель, споруд, обладнання, комунікацій та об'єктів комунального призначення, повідомляє "Вікіпедія".

Удари по об'єктах інфраструктури України

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, Росія влаштувала масштабну атаку на енергетичну систему України. Через ракетні обстріли введено графіки аварійних відключень по областях країни.

Керівник Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що відновлення пошкоджених об'єктів енергосистеми українцям доведеться фінансувати за власні кошти.

Ситуація з постачанням електроенергії в Харкові залишається критичною, але є можливості поліпшити її найближчим часом. Мешканцям Одеси, Хмельницького та Кривого Рогу рекомендується економити електроенергію. Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти