Що змінюється з 1 квітня: індексація пенсій, підвищення зарплати-мінімалки і тариф на комуналку

29 березня 2024, 09:04
В Україні з 1 квітня підвищують деякі пенсії, мінімальні зарплати і податки, а також зросте важливий комунальний тариф. Главред розібрався в темі.
Що змінюється з 1 квітня
Що змінюється з 1 квітня в Україні? / колаж Главред

Кому підвищать пенсії з 1 квітня

З 1 квітня в Україні знову збільшаться пенсії - але далеко не всі, а тільки деяка їх частина.

Як розповів в ексклюзивному коментарі "Главреду" кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський, пенсії зростуть насамперед для тих пенсіонерів, які продовжують працювати, і індексація буде несуттєвою.

"1 квітня відбудеться перерахунок пенсій для 654 тисячі працюючих пенсіонерів. Підвищення відбудеться за рахунок поновлення страхового стажу, якщо від попереднього перерахунку минуло 2 роки. Тобто у тих пенсіонерів, які продовжують працювати зростає страховий стаж. За кожен рік страхового стажу пенсія збільшується на 1 %. Тому пенсії працюючих пенсіонерів зростуть несуттєво", - сказав він.

відео дня

Як каже Хмелевський, крім того, з 1 квітня зростуть пенсії, які розраховуються від мінімальної зарплати. Але тут є нюанс - тих українців, які отримують пенсію в розмірі від 3,2 тисяч грн, індексація не торкнеться.

"Також з 1-го квітня зростуть пенсії, які залежать від мінімальної зарплати. Для певних категорій осіб, згідно з чинним законодавством, пенсії мають бути не меншими, ніж 40 % від мінімальної зарплати. Такі пенсії отримують люди, які досягли 65 років і мають страховий стаж 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Мінімальні пенсії для таких людей зростуть з 2840 грн. до 3200 грн. Це підвищення стосується тільки тих осіб, які зараз отримують пенсію, меншу за 3200 грн. Ті, хто отримує 3200 грн і більше, підвищення не отримають. Тобто 1 квітня пенсії зростуть несуттєво для обмеженого кола осіб. Тому грошей для такого підвищення пенсій у держави цілком вистачить", - сказав він.

Хто такий Олександр Хмелевський?

Олександр Хмелевський - незалежний експерт з питань економіки.

Освіта: Київський Національний Університет імені Т.Г.Шевченка, спеціальність - "політична економія".

Науковий ступінь: кандидат економічних наук, Інститут економіки НАН України.

Працював у банківській та інвестиційній сфері. Пройшов шлях від економіста до заступника голови правління великого системного банку.

Адвокат Адвокатського бюро Івана Хомича Олена Воронкова в ексклюзивному коментарі "Главреду" каже, що кардинального поліпшення ситуації з пенсіями точно чекати не варто.

"З 1 квітня 2024-го, у зв'язку з тим, що розмір мінімальної заробітної плати передбачено підвищиться до суми 8 тисяч грн, то для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу, має бути не менше ніж 3200 грн (8000x40%), замість 2840 грн (7100x40%). У даній ситуації збільшення розміру пенсії таким людям перекривається постановою Кабміну від 23 лютого 2024 року №185, якою передбачено, що для цієї самої категорії осіб у разі, якщо розмір їхньої пенсії не досягає 3 370 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Тобто спершу таким людям підняли з 01 березня за рахунок доплати пенсію до суми 3370 грн, а потім з 01 квітня підвищують мінімальний розмір такої пенсії до суми, що менша від уже встановленого", - сказала вона.

Як зросте мінімальна зарплата з 1 квітня і на що вплине

Податки, ЄСВ

Як розповів Олександр Хмелевський "Главреду" автоматично після підняття рівня мінімальної зарплати з 7,1 тисячі грн до 8 тисяч зросте рівень податку - єдиного соціального внеску (ЄСВ).

"З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7100 грн. З 1 квітня вона зросте до 8000 грн. Наразі мінімальний щомісячний розмір ЄСВ становить 1562 грн. Після зростання мінімалки з 1 квітня мінімальний щомісячний розмір ЄСВ становитиме 1760 грн. Тобто після збільшення мінімалки зростуть ЄСВ для тих, хто отримує мінімальну зарплату. Це стосується ФОПів, самозайнятих, членів фермерських господарств, підприємств усіх форм власності. Також зросте максимальна база для нарахування ЄСВ. Зараз вона становить 106 500 грн, відповідно максимальна сума ЄСВ дорівнює 23 430 грн. Після підвищення мінімалки, максимальна база для нарахування ЄСВ становитиме 120 000 грн, а максимальна сума ЄСВ зросте до 26 400 грн. Тобто ті роботодавці, хто платить високі зарплати своїм працівникам також збільшать відрахування ЄСВ", - сказав він.

Як каже Хмелевський - тих українців, які отримували зарплату понад 8 тисяч грн, збільшення мінімалки і податків не торкнеться.

"Крім того, після зростання мінімалки збільшиться сума податку на доходи фізосіб і військового збору працівників, які отримують мінімальні зарплати. Так військовий збір із мінімалки зросте зі 106,5 грн до 120 грн. А податок на доходи фізосіб з мінімальної зарплати зросте з 1278 грн до 1440 грн. Водночас тих, хто отримував зарплати, вищі за 8000 грн, збільшення мінімалки і податків не торкнеться. Зростання мінімальної зарплати дасть змогу збільшити надходження до Держбюджету та Пенсійного фонду України", - підсумував він.

Тарифи на комуналку з 1 квітня: чи чекати підвищення

Підвищення тарифів на воду

Як розповів Олександр Хмелевський "Главреду", щонайменше до середини квітня підвищення тарифів н тарифів на газ, опалення та гарячу воду навряд чи варто очікувати.

"До закінчення опалювального сезону 15 квітня підвищення тарифів на газ, опалення та гарячу воду не буде. Є певне обговорення можливості підняття тарифу на газ після завершення опалювального сезону. Підвищення тарифів на газ потягне за собою підвищення тарифів на опалення та гарячу воду. Однак, рішення з цього питання ще немає. Якщо таке рішення і буде ухвалено, то підвищення тарифів відбудеться не раніше, ніж з 1 травня. Обговорюється питання підвищення тарифів на електроенергію. Однак, тут також рішення ще не готове. Принаймні до 1 травня підняття тарифів не буде", - сказав він.

Але нагадав Хмелевський, підвищення тарифів на холодну воду буде, і воно пройде у два етапи - з 1 квітня і з 1 липня.

"Проте заплановано підвищення тарифів на воду. Підвищення відбудеться у два етапи з 1 квітня і 1 липня. Розмір підвищення залежить від місцевих водоканалів. Так тарифи на воду для Києва зростуть із 1 квітня на 34% до 40,776 грн. за кубометр із ПДВ. У Дніпрі тариф на воду зросте до 37,61 грн, у Вінниці до 35,0 грн, у Львові до 9,73 грн, в Івано-Франківську до 5,63 грн, у Чернівцях до 10,87 грн", - сказав він.

Вас можуть зацікавати такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти