Долар в Україні злетить до 50 гривень: експерт дав прогноз

21 липня 2022, 17:46
Курс долара невідворотно буде на рівні 45-50 грн/дол.
курс долара
Курс долара / УНІАН, pixabay

Вже до кінця 2022 року курс гривні до долара в обмінниках може досягти відміток до 50 грн/дол.

Як заявив економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко, діапазон курсу 40-50 грн/дол цілком реальний до кінця року.

"Курс долара до гривні визначається багатьма факторами і політикою, що проводиться. На сьогоднішній день ми маємо величезний дефіцит бюджету. Частково він фінансується закордонною фінансовою допомогою, частково-фактично емісією гривні, коли Національний банк викуповує військові облігації Мінфіну. Тобто, тим самим він фактично друкує нову гривню відповідно, якщо ці обсяги будуть в розмірі 70-80-100 млрд грн на місяць, це просто буде нова гривня, яка буде надходити в систему. Відповідно коридор курсу 40-50 він цілком реальний до кінця року. Політика буде стриманішою, тобто темпи цієї емісії будуть 20-30, нехай 50 млрд грн на місяць, такого падіння можна буде уникнути", - зазначив експерт, передає ТСН.

Водночас директор Українського Інституту політики Руслан Бортник переконаний, що курс невідворотно буде на рівні 45-50 грн/дол до наступної весни, якщо військова криза триватиме. Він пояснив, що оскільки фінансової зовнішньої допомоги нам недостатньо, Україна постійно змушена емітувати гривню (друкувати гривню).

"Якщо війна не припиниться і ми не зможемо досягти будь-якого відчутного перелому на фронті, то гривня буде девальвувати. Якщо ситуація буде сприятлива, то курс навіть може зміцнитися, може повернутися до якихось попередніх показниками. Також залежить і від рівня фінансової допомоги з боку західних партнерів якщо він (рівень) буде відповідати нашим потребам – це від 6 до 9 млрд доларів щомісяця, то курс буде стабільний, якщо він буде нижче, ми будемо змушені імітувати гривню і курс буде просідати далі, гривня буде девальвувати, це буде тягнути за собою і інфляцію", – сказав Руслан Бортник.

читайте такожЦіни злетять слідом за доларом: українців попередили про курс 40 грн / $

Нацбанк підняв курс долара

Національний банк України у четвер, 21 липня, збільшив офіційний курс долара США до гривні рівно на чверть - до 36,5686 грн/дол. Про це повідомляється на офіційному сайті українського фінансового регулятора.

Проте, як говорить керівник НБУ Кирило Шевченко, курс долара поки залишиться строго фіксованим.

Долар в обмінниках "поповз" нагору

Після рішення Нацбанку провести девальвацію гривні, знизивши офіційний курс української валюти по відношенню до долара на 25% - до 36,5686 грн. за долар, курс долара в обмінниках злетів.

Долар в Україні злетить до 50 гривень: експерт дав прогноз

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти