Що пенсіонерам варто знати, щоб вони не втратили частину виплат: правила ПФУ

1 липня 2024, 10:46
155
В Україні частину пенсії можуть перераховувати назад на користь держави тільки в тому разі, якщо раніше помилково нарахували зайві кошти.
Пенсії, люди похилого віку
В Україні пенсіонери можуть залишитися без частини виплат: у ПФУ назвали умови / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com та УНІАН

В Україні перераховувати частину пенсії назад на користь держави можуть тільки в тому разі, якщо раніше помилково пенсіонерам нарахували зайві гроші. Про це розповіли в Головному управлінні Пенсійного фонду Київської області.

Як кажуть чиновники, згідно зі статтею 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми пенсії, виплачені надмірно внаслідок зловживань з боку пенсіонера або надання страхувальником недостовірних даних, стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду України або в судовому порядку.

Як кажуть у ПФУ, кожен пенсіонер має пам'ятати про такі речі:

відео дня
  • особа, яка отримує пенсію, зобов'язана повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що зумовлюють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати, - про влаштування на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи-підприємця.
  • особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), за різними законами, а також на щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії, призначається одна пенсія або щомісячне довічне грошове утримання за її вибором.
  • пенсія за вислугу років призначається у разі залишення роботи, що дає право на цю пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, що дає право на пенсію за вислугу років, виплату пенсії припиняють на весь період роботи на цій посаді, зокрема у випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.
  • пенсіонери, які проживають на території радіоактивного забруднення відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", отримують відповідну доплату до пенсії (а в разі зміни місця проживання пенсіонер зобов'язаний інформувати органи Пенсійного фонду).
  • пенсіонерам, які отримують пенсію по інвалідності, вчасно повідомляти про непроходження групи інвалідності надалі або про зміну встановленої групи інвалідності на нижчу.
  • особі, яка виїжджає на постійне місце проживання в іншу країну, виплата пенсії припиняється на території України. Виплата пенсії буде продовжена на території інших країн, але якщо це обумовлено спеціальними міжнародними угодами.

"Щоб уникнути переплат пенсій, а відтак і відрахувань, пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов'язків і знати, що надмірно отримані кошти підлягають поверненню", - підсумували в ПФУ.

Що таке Пенсійний фонд України?

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування; проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їхньої виплати; забезпечує своєчасне та у повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України; забезпечує контроль за використанням коштів Пенсійного фонду України; здійснює контроль за використанням коштів Пенсійного фонду України.

Пенсії в Україні - останні новини

Нагадаємо, 2024 року в Україні збільшили вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію у віці 60 років - тепер необхідно мати страховий стаж у 31 рік. Раніше цей показник становив 30 років.

Також щорічна індексація пенсій призвела до збільшення виплат для військових пенсіонерів, включно з тими, які отримують пенсію по інвалідності. Мінімальні виплати для них зросли на 600-700 гривень, залежно від групи інвалідності та звання.

Крім цього, з 1 квітня частину пенсійних виплат можуть призупинити. Щоб уникнути призупинення, пенсіонери мають пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року у відділення "Ощадбанку" або в Пенсійному фонді України, або через відеоідентифікацію.

Інші новини за темою:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти