Ціни на продукти рекордно злетять: до чого готуватися українцям

18 липня 2021, 16:25
Восени ціни на олію злетять приблизно на 25-30%.
Ціни на продукти
Ціни на продукти в Україні злетять / pixabay

В Україні ціни на продукти за останній рік злетіли практично на всіх групах продовольчих товарів. Як кажуть експерти, це не межа.

Провідний аналітик однієї з консалтингових компаній Неля Онищенко попередила українців, що вже восени-взимку буде нове зростання цін на продукти.

"Зростання цін на продукти харчування - це основна тенденція 2021 року, адже якщо проаналізувати динаміку, то можна побачити, що стали дорожчими практично всі категорії товарів. Найменший середньомісячний приріст ціни спостерігався на пшоно - 0,8%, тоді як найбільш стрімко дорожчали цукор і масло - на 8% в середньому за місяць. Серед факторів, які вплинули на зміну цін - сезонність виробництва, ціни на сировину і комбікорми, скорочення поголів'я худоби", - пояснила вона.

Онищенко зазначає, що вищевказані фактори впливали на продукцію тваринного походження. Тенденції до зниження ціни - в Україні поки немає.

"Перш за все, в річній ретроспективі спостерігається зниження виробництва м'яса (виключаючи свинину), молока і яєць. З січня по травень 2021 року в порівнянні з аналогічним періодом в 2020 році, виробництво скоротилося на 3-4%. Подальше зменшення поголів'я великої рогатої худоби і птахів свідчить про те, що ситуація з виробництвом найближчим часом не зміниться, а, відповідно, особливих передумов для зниження цін не буде", - розповіла аналітик.

Всі українці відчули на собі подорожчання соняшникової олії. На жаль, це не межа. Восени воно ще більше злетить в ціні, приблизно на 25-30%.

читайте такожВ Україні очікується новий стрибок цін: які продукти найбільше подорожчають восени

"Стрімке зростання цін спостерігається і на соняшникову олію, яка тільки протягом 6 місяців 2021 року стала дорожчою більш, ніж на 50% (середньомісячний приріст склав більше 8%). Основою для зльоту ціни тут теж стала сировина. Але і це ще не кінець - зростання ціни буде спостерігатися як мінімум до середини осені і може становити 25-30%", - резюмувала експерт, передає РБК-Україна.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що більше половини вершкового масла, яке продають в Україні, є фальсифікатом.

Про це свідчать дані свіжого дослідження центру ТЕСТ.

Як кажуть експерти, набагато частіше можна наштовхнутися на масляну підробку на ринках і в маленьких магазинах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти