Ціни на гречку: експерти спрогнозували, коли вартість впаде і закінчиться дефіцит

13 червня 2022, 21:54оновлено 24 червня 2022, 12:54
Аналітики стверджують, що аж до збирання власного врожаю Україна буде змушена купувати іноземну гречану крупу - з Польщі чи Литви.
Монети, гречка
Експерти спрогнозували, коли вартість гречки впаде і закінчиться дефіцит / колаж УНІАН

В Україні через величезний попит, спровокований повномасштабною війною Росії проти України, вже досить тривалий час спостерігається дефіцит гречки і зростання цін на цю крупу (до 90-95 гривень за кілограм). Як кажуть аналітики з Національної академії аграрних наук, їх прогноз такий - дефіцит закінчиться на раніше вересня, а ціна на гречку трохи знизиться ‒ до 65-70 гривень за кілограм.

"Такі ціни у вересні будуть, тільки якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо навіть менше", – кажуть експерти.

Аналітики кажуть, аж до збирання власного врожаю Україна буде змушена купувати іноземну гречану крупу, яку зараз імпортує з Польщі чи Литви замість російської та казахстанської. При цьому ціна імпортної крупи буде високою, оскільки її ввозять в Україну переважно автомобільним транспортом, паливо для якого досить дороге.

читайте такожВ Україні злетіли ціни на продукти: хліб і гречка стали "золотими"

Нагадаємо, раніше в Україні стався дефіцит солі. Державне підприємство" Артемсіль " через бойові в Донецькій області повністю зупинило роботу. А залишки запасів готової продукції вивезли ще в квітні.

"Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйновано адміністративну будівлю. Були прямі попадання в рудники, матеріальний склад", - розповів виконуючий обов'язки директора підприємства Віктор Юрін.

До того почесний президент "Асоціації фермерів і землевласників України" Іван Томич говорив - ціни на гречку в Україні можуть зрости ще на 20%. Вартість крупи в найближчі місяці може досягти майже 85 гривень за кілограм.

Однак, за його словами, ближче до осені вартість крупи в магазинах знизиться на 10-20% і може повернутися до показника в 70 гривень.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти