Адвокат розповів, як правильно оформити грошову допомогу сім'ям загиблих бійців ЗСУ

24 серпня 2022, 21:28
Сім'ям поранених і загиблих військовослужбовців ЗСУ передбачені виплати. Як правильно оформити таку грошову допомогу, розповів адвокат Петро Поляк.
ВСУ, гроші
Адвокат розповів, як правильно оформити грошову допомогу сім'ям загиблих бійців ЗСУ / УНІАН

Відповідно до законодавства України, сім'ям військовослужбовців ЗСУ, які загинули в боях з російськими окупантами, передбачені виплати. Як правильно оформити таку грошову допомогу, розповів у коментарі порталу "Факти" адвокат Петро Поляк.

"Дану допомогу можуть отримати члени сімей загиблих, їхні батьки та утриманці. Сума одноразової допомоги може бути різною. Якщо говорити про вищезгаданий закон, то це 750 прожиткових мінімумів (зараз це — 1 794 750 грн), яка розподіляється рівними частинами між одержувачами. Також у разі смерті військовослужбовця під час виконання обов'язків сім'я має право отримати 15 млн грн. Якщо є право на отримання інших грошових компенсацій відповідно до законодавчих актів, сім'я загиблого отримує одну допомогу, за їх вибором", - говорить він.

За словами Поляка, подавати документи рідним і близьким загиблих бійців ЗСУ в компетентні органи через місяць з моменту їх загибелі.

"Допомога поширюється на Збройні сили, Службу безпеки, Службу зовнішньої розвідки Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національну гвардію, Державну прикордонну службу, Управління державної охорони, державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації, Державну спеціальну службу транспорту, військових прокурорів офісу Генерального прокурора, осіб рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітників Служби судової охорони, осіб начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейських. Кожна конкретна ситуація вимагає індивідуального підходу. Тому тут також багато нюансів: з подачею, оформленням, списком документів і т.д.", ‒ підсумував він.

Воєнний стан в Україні

12 серпня президент України Володимир Зеленський вніс до Ради законопроекти про продовження воєнного стану та загальну мобілізацію в Україні.

15 березня Рада продовжила воєнний стан в країні ще на 30 днів - до 25 квітня.

Нагадаємо, Верховна Рада ввела в Україні воєнний стан 24 лютого, в перший день масштабного російського вторгнення. Ініціативу президента країни Володимира Зеленського підтримали 300 нардепів.

У травні президент України Володимир Зеленський направив до парламенту указ про продовження термінів воєнного стану в Україні ще на три місяці.

Наприкінці літа Верховна Рада продовжила мобілізацію в Україні до 21 листопада.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти