Україна знайшла вразливе місце Кримського мосту, атаки незабаром повторяться – Жданов

17 липня 2023, 18:30оновлено 18 липня 2023, 08:32
Після атаки на Кримський міст ЗСУ можуть почати просуватися на півдні, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Кримському мосту рано розслаблятися, незабаром прилетить привіт залізничній гілці – Жданов
Після повного руйнування Кримського мосту частина армії РФ помре з голоду – Жданов / Главред

Один із тих стратегічних об'єктів держави-агресора Росії, які найбільш суворо охороняються, – Кримський міст – знову був загадково атакований, після чого як мінімум два його прольоти автомобільної гілки практично по центру моста не на жарт "втомилися". Окупанти поспішили заявити, що атака на міст була здійснена двома українськими надводними безпілотниками, проте Україна офіційно цього не визнала.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, наскільки суттєвої шкоди було завдано Кримському мосту, яке вразливе місце мосту виявила ця атака, чим нова атака принципово відрізнялася від першої "бавовни" у жовтні 2022 року, а також чому незабаром удари по мосту повторяться.

Наскільки серйозними є пошкодження, яких зазнав Кримський міст у результаті атаки в ніч з 16 на 17 липня? Адже, судячи з усього, зруйнована саме автомобільна гілка – не залізнична, за допомогою якої здійснюється постачання російських військ.

відео дня

Політичний ефект буде більшим, аніж військовий. Оскільки була зруйнована тільки автомобільна частина мосту, а не залізнична, потрібно чекати нових ударів.

Росія просто тремтить за Кримський міст, організувала йому колосальну систему охорони та оборони. Там і дзеркала, і кутові відбивачі встановлювали, і чого там тільки не робили на цьому мосту, щоб убезпечити його. Більше того, на мій погляд, автомобільні пробки, які зараз утворилися з обох сторін біля в'їздів на міст – це живий щит для мосту. Російська влада знає, що ми не будемо стріляти по цивільних, тому цілком могла навмисно створити дефіцит пропускної здатності моста. Адже все залежить від служб його охорони: якщо дали команду проводити ретельний огляд – усе, вишикувалася черга в 13 км.

Як би там не було, Україна знайшла слабке, вразливе місце мосту. Зверніть увагу, удар був завданий біля центральної арки, в місці, де мінімальна кількість машин. Росіяни дуже регламентують навантаження на міст, і машини проходять по ньому з підвищеною швидкістю й дозовано за рахунок оглядів.

145-а опора моста, яка піддалася атаці – це майже біля центральної арки. Там практично максимальна висота моста, тому відремонтувати її буде вкрай важко. Після першої атаки відновлення було менш проблематичним: біля Керчі висота мостового прольоту становила всього кілька метрів над рівнем моря.

Зараз Кримський міст закритий. І поки що не зрозуміло (це ретельно приховують), наскільки вибуховою хвилею була пошкоджена залізнична гілка. Відомо, що впав і проломився один проліт, а другий – зійшов з опор. Приблизно така сама ситуація була минулого разу. І ми поки що не знаємо, наскільки пошкоджена сама опора: якщо пошкодження суттєві, то може зупинитися рух і по залізничній гілці.

У будь-якому випадку, атака на Кримський міст повинна дати зрозуміти Росії, по-перше, що ми не зупинимося у звільненні наших територій, по-друге, що невразливих об'єктів на її території не існує, по-третє, що для росіян (які ще здатні хоч трохи думати в умовах російської пропаганди) це має стати доказом того, що Крим – це небезпечне місце для відпочинку.

Адже черги біля мосту утворилися через те, що російська пропаганда говорить росіянам: "Їдьте до Криму. Там сонце і море, там все так класно. Ми всіх розбили, всіх убили. Шойгу каже, спалені тисячі танків. Збройних сил України вже немає, а залишилися одні найманці. Тому їдьте і відпочиньте". Але при цьому там забувають згадати, що в Севастополі гучно, тому що регулярно працює ППО ночами, в інших містах на військових об'єктах постійно стаються вибухи. Вибухи – на військових об'єктах, але шибки вилітають скрізь. А росіяни їдуть і думають, що вони в безпеці.

Мені сподобалося одне відео, що з'явилося після вибуху: стоїть пробка, і з однієї з машин у російського поліцейського запитують, куди тепер їхати, а він відповідає: "А я звідки знаю. Їдьте додому або на пором. Я вас що, гнав сюди? Ви ж самі сюди приїхали". А паром фактично не працює, його вже рік не можуть відновити.

У будь-якому випадку, нехай тепер чекає привітів залізнична гілка Кримського мосту.

Тобто незабаром слід чекати нових атак надводними дронами, в результаті яких може постраждати вже залізнична гілка Кримського мосту?

Так, слід чекати нових атак. І, цілком можливо, наступною ціллю стане залізнична частина мосту.

А чому, на ваш погляд, саме зараз Кримському мосту знову не пощастило? Чи можна розцінювати цю атаку на міст як подію, яка передуватиме більш активним діям української армії на півдні або її просуванню до Криму?

Удар по Кримському мосту вже давним-давно назрів. У нас і в суспільстві колосальний запит на ураження цього мосту, і, з військової точки зору, це було необхідно, оскільки забезпечення південного угруповання російських військ відбувається саме через Кримський міст.

Цілком можливо, наш Генштаб свідомо відтягував завдання удару по мосту до цього моменту. Такі дії точно були узгоджені з ЗСУ, адже в операції брали участь ВМС України. Все йде за єдиним планом і задумом Генерального штабу і головкому. Тому цілком можна припустити, що після нинішньої атаки на Кримський міст почнеться активізація наших дій на півдні України. Ми ж не просто так захопили там новий плацдарм. А якщо до цього плацдарму додати ще й ефект від ураження Кримського мосту. Плюс підсихає ґрунт після підтоплення внаслідок підриву ГЕС, і, значить, важка бронетехніка скоро зможе проїхати своїми гусеницями по цьому ґрунті.

Наскільки для російських військ, які забезпечувалися через міст, буде болючим, якщо вони повністю позбудуться цього шляху поставок, тобто якщо стане неможливо використовувати і автомобільну, і залізничну гілки?

Тоді 49-а армія РФ помре з голоду: вона сяде на голодний пайок у боєприпасах, паливі, продовольстві та особовому складі. Це пов'язано з тим, що найближча залізнична гілка проходить через Волноваху на Мелітополь, а ми легко дістаємо залізницю у Волновасі. Як росіяни не старалися, вони не змогли нас відсунути від Вугледара, щоб ми не діставали до Волновахи.

Виходить, угруповання російських військ, що знаходиться в Криму, буде позбавлене всіх шляхів постачання і просто буде запечатане на півострові?

Так, Крим у такому випадку стає повністю запечатаним. Хіба що російські війська там буде виручати поромна переправа, якщо вдасться її відновити.

Швидше за все, росіяни очікували подібної атаки на міст, тому що буквально напередодні повідомлялося, що найбільший десантний корабель (ВДК), який залишився у Росії в строю, прибув у Тамань і буде надавати допомогу поромній переправі.

Поромну переправу Росія вже намагалася запустити торік – це призвело до того, що утворилася величезна черга з фур і автобусів. Півроку, поки міст ремонтувався, по ньому не пропускали важкі машини – тільки легкові, а автобуси і фури йшли на пором. Те саме буде і зараз. І поромом вони будуть дуже довго пхатися. Крім того, танки поромом не повезеш, боєприпаси – тільки в дуже обмеженій кількості. Це відчутна проблема для противника, оскільки це дуже великі витрати і час.

До речі, Путін тиждень тому, як у воду дивився, коли говорив, що, якщо будуть утворюватися пробки біля моста, то частину туристів потрібно пустити по сухопутному коридору в Крим, по нових захоплених територіях.

Судячи з окремих повідомлень, частина російських туристів так і їдуть зараз, після атаки на міст…

Це навіть смішно. Мені шкода цих людей. Там же в Бердянську і Мелітополі постійна "бавовна", і вона всюди – уздовж траси і вздовж залізниці. Ми ж там проріджуємо все – і склади, і штаби, тобто все, що знаходимо, знищуємо. Якщо ці росіяни екстремали, люблять подорожі в умовах, наближених до бойових, то нехай їдуть, звичайно.

До яких дій неприємності з мостом підштовхують російські війська, що стоять у Криму? Це мотивуватиме їх битися за Крим більш завзято чи, навпаки, відчувати себе в пастці, відрізаними від великої землі?

Я думаю, другий варіант. Вони будуть демотивовані і стануть шукати способи залишити Крим якомога швидше і якомога безпечніше.

Сьогодні в російській армії все більше і більше назрівають питання "за що ми воюємо" і "що ми робимо в Україні", і ці питання вже прориваються назовні. Генштаб РФ завдяки Пригожину ропочав "полювання на відьом", що лише посилює демотивацію військ. Армія дуже відчуває на собі всі "принади" перебоїв у постачанні і порушення поставок. Це дуже чутливо для військ. Тому і настрої у військах відповідні.

Для угруповання військ у Криму це ще більш відчутно. Російські військові на півострові і так прекрасно знають, що їхати через сухопутний коридор – дуже небезпечний варіант, оскільки велика ймовірність просто не доїхати. А ураження Кримського мосту, навіть лише автомобільної гілки, ще більше демотивує їх.

Як Росія може відреагувати на те, що сталося з Кримським мостом? Куди можуть полетіти російські ракети в найближчі дні?

Не сумніваюся, що російські ракети прилетять на територію України, але вони б прилетіли в будь-якому випадку – і з інцидентом на мосту, і без нього. Нинішня пауза в ракетних ударах обумовлена лише тим, що, швидше за все, Росія просто накопичує ракети.

Думаю, ударів по якихось нових місцях не буде. Ракетні удари завжди спрямовані проти мирного населення. Завжди. Відсоток ураження військових об'єктів мінімальний. В основному росіяни б'ють по мирних об'єктах, містах, скупченнях людей. Що ж, будемо чекати і тренувати нашу ППО.

Яке символічне значення цієї "неприємності", що сталася з Кримським мостом? Чи можна вважати, що цей удар був не просто по мосту, а й по міфу про всесильну російську ППО, і по стійкості влади Путіна?

Скажу більше. Удар був не стільки по мосту і міфу про "всесильну російську ППО", скільки по ФСБ і Росгвардії. Оскільки такі інциденти показують, що вони не в змозі забезпечити об'єкту державної важливості безпеку. Адже саме ФСБ відповідає за охорону і оборону Кримського мосту, не ЗС РФ. І для них це просто удар нижче пояса.

Ми з вами вже говорили про те, що найближчим часом слід очікувати нових атак на міст. А як ви думаєте, як довго Кримський міст ще може простояти? Коли настане той критичний момент, коли його буде вже просто не можна залишати і потрібно буде добивати?

Цей момент уже настав. Тільки з залізничною частиною мосту ще потрібно розібратися.

Подивіться на карту: 145-а опора – це два прольоти від центральної арки моста, це найвище місце, близько 30 метрів над водою. Відновлення цих прольотів буде вкрай важким. Це біля Керчі, де висота моста була кілька метрів над рівнем моря, міг легко підійти плавучий кран, обвалити старий міст і поставити новий проліт. Цього разу так не вийде.

Скільки часу може зайняти відновлення мосту після цієї атаки? Рік-два?

Так, може бути і рік-два. Якщо росіяни шість місяців відновлювали той проліт, де працювати було простіше, то з цим буде складніше і довше. До того ж ми не знаємо, що все-таки з опорою. Якщо є пошкодження опори, то відновлення може виявитися неможливим. Тоді доведеться обвалювати прольоти, що лишилися цілими, щоб поміняти опору або відремонтувати її. Там же один проліт провалився, а один з'їхав із валків. Це непросто в інженерному плані. Щоб усе це відновити, потрібно робити капітальний ремонт опори.

Якщо опори не постраждали, все одно відновлення буде непростим. Не забувайте, що поблизу Керчі вода майже стояча, там немає течії, а тут – фарватер, там найсильніша течія. І, до речі, через спорудження мосту швидкість течії збільшилася майже вдвічі. Плюс велика висота – більше 30 метрів. Тому відновити Кримський міст після другої атаки буде величезною технічною проблемою для Росії.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, в якому випускає відео з аналітикою бойових дій, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти