Чи буде в Україні тотальний блекаут: Олександр Харченко - про наслідки обстрілів

23 листопада 2022, 11:06
Електрика є загрозою відключення українців від всього, і саме тому зараз розроблений і реалізується план максимальної автономізації критичної інфраструктури.
Отключения света, блекаут, ракетный удар, Александр Харченко
Україні потрібно 6-9 тижнів, аби нормалізувати електропостачання - Олександр Харченко / Коллаж УНІАН

На тлі ракетних атак Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури в Україні готуються до ймовірного блекауту - повного відключення електромережі. Як заявляють в Укренерго, повне відключення світла в Україні можливо, але не обов'язково, що воно відбудеться в цьому сезоні.

Тим не менше, українців закликають готуватися до важкої зими, адже, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на території України можуть виникнути випадки аварійних відключень електроенергії через морози.

В інтерв'ю Главреду директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко розповів, чому українці можуть залишитися без світла на 3-10 днів, чи є логіка у обстрілах росіянами газової інфраструктури, коли припиняться відключення світла, а також скільки часу знадобиться на повне відновлення системи до довоєнного рівня.

відео дня

Раніше ви говорили, що для відновлення системи після ракетних обстрілів Україні може знадобитися блекаут у 3-7 днів. Що ви мали на увазі під блекаутом?

По суті, блекаут - це контрольоване автоматичне відключення енергосистеми. Тобто коли диспетчери фізично не можуть керувати системою, і вона відключається. Відповідно, відключають споживачів та електрогенерацію. Є спеціальні автоматичні системи, які мають запобігти серйозним пошкодженням у ході такого процесу. Ми сподіваємося, що вони виконають свою роль, і якихось серйозних пошкоджень під час процесу блекауту, тобто виходу мережі з операційного режиму, не буде. І це означатиме, що ми зможемо спокійно підключати її назад безпосередньо з моменту, коли відключення завершилися, і крок за кроком відновлювати споживання. Безумовно, це потребуватиме часу, і саме тому за різних сценаріїв цей час буде різним. Тому що ми не знаємо, яка саме ракета і яке саме влучання призведуть до блекауту. Тобто ми не знаємо, які пошкодження відбудуться у момент, коли він станеться, але попередні розрахунки свідчать, що потрібно буде від 3 до 10 днів. Критична інфраструктура заживлюватиметься якомога швидше, щоб відновити людям постачання тепла, забезпечення водою - це станеться у першу чергу.

Тобто при блекауті, якщо такий станеться, українці можуть залишитися не тільки без світла, але й без води та газу?

І без зв’язку, бо більш сучасні елементи критичної інфраструктури зав'язані на електриці: електричні насоси водоканалу і каналізації, необхідні живлення для мобільного зв’язку та інтернету. Електрика є загрозою відключення від всього, і саме тому зараз розроблений і реалізується план максимальної автономізації критичної інфраструктури - завозиться максимальна кількість генераторів усіх рівнів потужностей та підключається до насосів водоканалу та каналізації для того, щоб максимально пом’якшити вплив можливого блекауту, якщо такий станеться через чергові ракетні атаки.

Від чого залежатиме тривалість таких відключень - чи вдасться після цього відновити роботу енергосистеми у більш-менш робочому стані?

Однозначно вдасться відновити. А питання часу залежатиме від того, які саме пошкодження призведуть до відключення. Адже ми не можемо передбачити, якою буде атака. Але я залишаюся оптимістом і вірю, що цього не станеться.

Під час нещодавньої ракетної атаки Росія обстріляла газову інфраструктуру. Наскільки вона впливає на роботу енергосистем?

Та атака, що сталася, було мало вдалою - її наслідки були усунені вже за кілька годин. Тим паче, що газорозподільна система набагато стійкіша через свою природу - вона, здебільшого, підземна, розгалужена, і в ній немає вузлів, подібних до трансформаторних підстанцій. Тому газорозподільна мережа є більш стійкою, і я не очікую, що росіяни спробують її серйозно атакувати. Тим паче, що на електрику вона, м’яко кажучи, не впливає.

А до чого були усі ці атаки саме на газову систему - із чим це було пов’язано?

Тут треба спитати тих, хто програмує ракети і у московському режимі відповідає за удари та чинить ті чи інші кроки. Жодної логіки в їхніх діях я не бачу.

Якщо блекаут станеться, це буде разове явище чи нам варто готуватися до того, що у разі продовження Росією обстрілів?

Скоріше за все, блекауту не станеться. Я щиро вірю, що у РФ не вистачить потужності влаштувати нам такий блекаут. Безумовно, планові і аварійні відключення ще триватимуть, але це не буде блекаутом.

Якщо гіпотетично блекаут станеться, чи може бути повторення ситуації, яка була в Алчевську 2006 року?

В Алчевську така ситуація була викликана, по-перше, відвертою недбалістю місцевої влади. Зараз і на муніципальному, і на національному рівні триває робота над тим, аби усі розуміли у разі блекауту, коли потрібно спускати воду в залежності від температурних режимів, що треба робити з мережами тощо. Тобто уся ця робота триває, тому сподіваюся, що наші муніципалітети будуть добре підготовлені і, так само, як і українці, розумітимуть - якщо стався блекаут, то треба прослідкувати, аби вода з труб їхнього будинку була спущена і вони не замерзли. У випадку з ОСББ багато хто взагалі ставить індивідуальні генератори для того, щоб підтримати роботу насосів. Бо, скоріше за все, навіть у разі блекауту більша частина систем опалювання зможе доставляти гарячу воду до будинків, але проблема буде у тому, що у будинках насоси не працюватимуть через нестачу електрики. Але десятки мерів та представників місцевої влади до таких ситуацій вже готуються, і це надихає.

Якщо говорити про відновлення системи, то від чого воно зараз залежить - чи є якісь прогалини? Та й загалом скільки потрібно часу для відновлення системи до рівня, якщо не до 24 лютого, то бодай до того, що був на початку вторгнення?

Є три рівні, на яких ми можемо реально здійснювати функціонування. Перший - швидко заживити людей після ракетних атак. На це потрібно 6,8 або 12 годин - тобто, до доби часу. Другий етап - ремонт із наявного обладнання і матеріалів, який займає на основних об’єктах від доби до місяця. Лише після цього починається третій етап - відновлення. І тут є розряд високотехнологічного дорогого обладнання, яке здебільшого не виробляється на склад, і автоматично недоступне ніде - зайвого немає. Виробничий процес цього обладнання займає від 12 до 20 місяців. Це величезні трансформатори, вагою 200-250 тонн, з величезною кількістю складних деталей.

Щоб повернути систему до стану, у якому вона була перед війною, буде потрібно десь два роки. Для того, щоб споживачі отримували електрику і не мали перерв у постачанні за більш-менш стандартних умов - місяць-два.

Тобто за умови наявності такого обладнання, аварійні чи стабілізаційні відключення в нас можуть зникнути, я правильно вас розумію?

Так, ми просто відновимо систему щонайменше до рівня, коли більшість споживачів нормально і, принаймні, 20 годин на добу отримує електроенергію. Для цього потрібно від шести до дев’яти тижнів.

Якщо ви кажете, що процес виробництва трансформаторів займає багато часу, то як довго тоді зберігатиметься ситуація з відключеннями світла?

Залежатиме від того, чи продовжуватимуться атаки. Трансформатори необхідні, і ми їх вже замовляємо - вони вже до нас їдуть. Але поки відбуваються атаки, скільки б їх не приїхало, їх можуть розбити знову. Тому і про терміни відновлення можна говорити лише з моменту припинення атак. Виходячи з поточної ситуації, озвучені мною терміни цілком реалістичні - 6-9 тижнів потрібно для відновлення нормального режиму постачання електрики, і до двох років - для відновлення усього обладнання та системи, яка добре працює у всіх режимах.

А як бути з газовою інфраструктурою, якщо Росія продовжить завдавати по ній ударів?

Немає проблем з газом. Якщо Росія почне атакувати газову систему, я аплодуватиму, тому що це означатиме, що у неї не вистачить ракет добивати електромережу. Бо газовій, як би вони не намагалися, великих пошкоджень вони завдати не зможуть. Поза межами лінії фронту потрібні будуть лічені години на відновлення, у найбільших випадках - до доби. Але при цьому завжди є можливість обійти пошкоджені ділянки і надолужити постачання.

До речі, щодо відновлення. Оскільки ЗСУ ведуть активні бої на Запорізькому напрямку, наскільки може допомогти вирівняти ситуацію з відключеннями світла повернення ЗАЕС під контроль України?

Це допоможе, тому що в нас буде більша можливість генерації. Але одночасно ми знаємо, що московський режим зараз знищує ЗАЕС - росіяни знищують обладнання, необхідне для нормальної роботи станції. І боюсь, що з моменту, коли ми звільнимо станцію (а це буде максимально скоро, наскільки це можливо), то потрібен буде певний час для відновлення цього обладнання, відремонтувати реактори, щоб їх запустити.

А скільки на це може знадобитись часу?

Про це зараз складно говорити, бо ми не розуміємо, що там і як.

Зважаючи на те, що в Україні тривають відключення світла, що б ви порадили українцям, аби вони могли максимально пристосуватися до ситуації?

Приватний будинок з автономною скважиною і генератором - і щастя є. Опалення у приватних будинках зазвичай автономне, газ буде, а якщо у вас пічка, вугілля чи дрова - то це повне щастя. Що стосується багатоквартирних будинків, то я б радив об’єднуватись із сусідами, купувати генератори на під’їзд, на поверх, домовлятися про спільне використання, робити запаси їжі на 2-3 дні, і бути готовим до гіршого, що б не сталося.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти