Чим завершиться газова війна України і РФ, і чого чекати простому українцю

4 листопада 2021, 13:10
Росія намагається підштовхнути Європу до укладення довгострокових контрактів з Газпромом, щоб мати можливість домовлятися окремо з кожною країною.
газ
Росія знижує транзит газу через Україну / Reuters

В останні тижні Росія продовжує знижувати обсяги транзиту газу через українську ГТС. Причина, як пояснюють експерти, одна - домогтися від Європи прискорення сертифікації "Північного потоку-2". Але що буде з українською ГТС і з тарифами для українців, якщо це станеться?

Що сталося

Про чергове зниження транзиту з 1 листопада повідомив глава "Оператора ГТС України" Сергій Макогон. За його словами, Газпром скоротив транзит газу до Євросоюзу через Україну до 57 млн куб. м. на добу, тобто фактично до 50% від того обсягу газу, який Газпром зобов'язався прокачувати згідно з контрактом з Нафтогазом.

Також Макогон допустив, що транзит газу по українській трубі може зупинитися в будь-який момент - усе залежатиме від Газпрому.

відео дня

При цьому Газпром також відмовився бронювати додаткову транзитну потужність у ГТС України та Польщі (за якими раніше до Європи поставлялася левова частка газу) на перший квартал 2022 року.

Як пояснюють у Газпромі, на даний момент навіть поточного обсягу транзиту газу достатньо для виконання заявок європейських споживачів - у всякому разі, саме так представники російської газової компанії пояснили переведення роботи газопроводу "Ямал-Європа" у режим реверсу. До слова, одразу після цього ціни на газ у Європі також підвищилися до 861 долара за 1000 кубометрів.

Росія тисне на Європу

Нагадаємо, що ситуація на газовому ринку Європи і України стала загострюватися ще влітку, коли через обмеження Газпромом поставок газу для закачування до європейських сховищ стала зростати ціна на дефіцитне паливо - як наслідок, спотова ціна газу в Європі (а разом з тим - і в Україні) з липня різко виростала з 500 до рекордних 1500 доларів, після чого не менш різко знижувалася до 1000 доларів на тлі "заспокійливих" заяв Путіна про те, що всі газові потреби Європи будуть задоволені.

Як пояснив Главреду Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар, нинішні дії Газпрому щодо України - це, по факту, послання Європі. За його словами, бачачи те, що ЄС не тільки ніяк не реагує на дії Росії щодо зменшення газопостачання і офіційно не називає РФ фактором негативного впливу на енергетичну кризу, Росія пустилася берега і вже не маскуючись наполягає на тому, що збільшення поставок газу в ЄС відбудеться лише тоді, коли буде запущений Північний потік-2.

"Тобто поточні дії - це продовження тиску на Європейський Союз для того, щоб отримати сертифікацію ПП-2", - говорить Гончар.

читайте такожЧому в газових проблемах України винен не тільки ПутінІ треба сказати, що тиск Росії на Європу приносить свої плоди, адже буквально минулого тижня Міністерство економіки та енергетики Німеччини надало німецькому регулятору офіційний висновок про те, що сертифікація ПП-2 не загрожує безпеці поставок газу в Німеччині та інших країнах Євросоюзу. Фактично це - перша ластівка, проте навряд чи винесене рішення Німеччиною зможе сильно прискорити процес, адже у Німеччини та Єврокомісії на це є законний термін до травня.

Газ поки не подорожчає, але подорожчає його доставка

Але незважаючи на те, що процес напевно затягнеться, занепокоєння в Україні нікуди не дівається.

"Коли запрацює Північний потік-2, Путін зможе припинити фізичний транзит через Україну. І потім Німеччина та інші країни ЄС будуть критично залежати від поставок газу через Північний потік-2. На відміну від української газотранспортної системи, у цього газопроводу немає резервних потужностей і немає сховищ. А ще є ризики, пов'язані з мілітаризацією і відповідним зростанням напруги в Балтійському морі, по якому йде ПП-2", - заявляв глава НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

читайте такожПізно схаменулися: що чекає Україну після зменшення транзиту газуПобоюючись цього, Україна навіть запропонувала знижку на транзит газу через свою територію, однак, за словами радниці міністра енергетики Лани Зеркаль, у Газпромі цю ідею проігнорували.

"Вони зробили вигляд, що цей звук вони не почули. Що воно так промайнуло і пройшло повз... тому що не вписується в їхню гру", – сказала Зеркаль в ефірі одного з телеканалів.

За словами Гончара, Газпром своїми діями щодо зниження транзиту дав зрозуміти, що надконтрактних прокачувань Україні чекати не варто.

Разом із тим, стверджують експерти, навіть у разі зниження транзиту українцям буде достатньо газу для проходження поточного опалювального сезону.

Однак проблеми в України напевно виникнуть вже наступного року.

"Оскільки в разі запуску ПП-2 у нас залишаться тільки газ зі сховищ і внутрішнього видобутку, цього нам, в принципі, має вистачити, щоб на мінімумі пройти опалювальний сезон. Хоча, безсумнівно, доведеться відключати великих промислових споживачів, розгортати систему в реверс. Але потім буде складніше, адже ми виберемо всі допустимі запаси газу в сховищах, що загрожує Україні проблемами в наступному опалювальному сезоні. Адже якщо не буде запасів, газ доведеться знову закачувати, ціна висока, газу немає, чим і скористається Газпром, прийшовши "на допомогу".

Гончар додає, що Росія знижує постачання газу саме зараз не випадково, оскільки її метою є переформатування правил гри на європейському газовому ринку для того, щоб підштовхнути споживачів газу до довгострокових контрактів на 10,15 років з нижчою спотовою ціною (яка за фактом все одно буде високою).

Власне, саме таку операцію Росія раніше вже провернула з Угорщиною, яка підписала 15-річний контракт із Газпромом. І, схоже, що по тому ж шляху може піти і Молдова, якій Україна зважилася допомагати поставками газу.

У свою чергу, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев погоджується з тим, що фізично газу Україні вистачить, але в українців з'явиться проблема у вигляді зростання тарифу на розподіл газу, за рахунок чого газ, навіть з умовою фіксованої річної ціни, все одно буде обходитися дорожче.

"Єдина проблема - це не обсяги, а ціноутворення. Тобто справа не в наявності або відсутності газу, а в тому, що багато споживачів просто не зможуть собі дозволити його купити. Тим не менш, у населення ніякого дефіциту газу не буде. Однак, у населення з'явиться інша проблема, адже однозначно буде зростати тариф на розподіл газу. Адже для того, щоб розподілити газ, необхідно витратити енергію - створити тиск у трубі, щоб газ дійшов до кожної плити. А для цього потрібен технологічний газ, який продається за ринковою ціною у 55 гривень за кубометр", - пояснив Рябцев.

За словами Рябцева, зростання тарифу на розподіл буде залежати від кожного конкретного регіону і стану ГТС всередині нього. Причому, на думку експертів, відбутися це подорожчання може вже з Нового року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти