Банкова готова, але Зеленський вагається: коли в Україні чекати нових виборів

16 червня 2021, 06:22
В Україні не вщухають розмови про дострокові президентські та парламентські вибори. Але у Слуги народу, незважаючи на рейтинги, можуть виникнути серйозні проблеми.
Слуга народу
Слуга народу наразі очолює рейтинги політсил / УНІАН

Нещодавні рейтинги партій показують, що до пропрезидентської "Слуги народу" все активніше підбираються конкуренти – згідно з опитуванням КМІС, проголосувати за партію Зеленського зараз готові трохи більше 20% виборців.

У свою чергу, активні виміри рейтингів разом із різними чутками дають зрозуміти, що в Україні фактично почалася негласна підготовка до можливих дострокових парламентських виборів. Причому, судячи із заяв, для пропрезидентського монобільшості це теж не стало несподіванкою.

Главред розбирався, на тлі чого не вщухають чутки про нові вибори і чи варто їх очікувати вже цього року.

відео дня

Дострокові вибори на носі?

Ось уже кілька місяців в українському політикумі не вщухають чутки про можливі дострокові вибори, причому як президентські, так і парламентські. За словами екс-нардепа Борислава Берези, нова політична гонка може стартувати одразу після того, як в Україні вкотре підвищать тарифи.

"Після чергового підняття цін на газ для населення і зростання комунальних тарифів, а також цілої низки подій пізньої осені і взимку цього року рейтинг Зеленського буде інтенсивно падати, а на Кабмін і ВР не вдасться перекласти весь негатив. І це говорить про те, що всі мрії Зеленського про другий термін накриваються мідним тазом...Тому оцінивши актуальні рейтинги Зеленського і високу ймовірність його переобрання, на Банковій вирішили йти на позачергові вибори президента", - написав Береза у Фейсбуці, посилаючись на три поінформовані джерела. І додав, що оголосити про своє рішення йти на вибори Зеленський може вже в серпні.

За словами політичного аналітика Олександра Кочеткова, єдина причина обговорення теми нових виборів - у їх обговореннях на Банковій. "В Офісі президента говорять про те, що можлива схема, за якої у разі досить високого рейтингу Володимира Олександровича на тлі боротьби з олігархами, зрушень по Донбасу і обіцянок по НАТО він може зайти на вибори, підтвердити свою легітимність перед народом і заодно обнулити два роки президентства, протягом яких, як сам президент говорить своєму оточенню, він вчився бути президентом. Але поки що це не більше, ніж плани", - говорить Кочетков.

На думку експерта, рішення про запуск нової виборчої гонки згодом ухвалюватиме особисто Зеленський, базуючись на 100% гарантії переобрання. Однак поки президент не надто зацікавлений у нових президентських виборах.

"Зеленський все ще вагається - з одного боку, йому це цікаво, але поки він не хоче ризикувати. Тому рішення буде прийматися в самий останній момент і під впливом чисто емоційних факторів. Тут не можна говорити про стратегію - якщо таке рішення і буде прийнято, то це буде рефлексією на події, що відбуваються", - уточнив Кочетков.

У необов'язковості виборів для влади також переконаний політолог і соціолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Небезпека того, що вибори відбудуться була через те, що президенту і Україні потрібен був новий повноцінний Кабмін. Але в Офісі президента Зеленського переконали в тому, що краще взяти чинний Кабмін пыд ручне управління, ніж займатися пошуками нового прем'єра, який би міг вирішити поточні проблеми в соціальному житті України. І тепер це питання, щонайменше до Нового року, знято. А після ситуація може змінитися в будь-який момент", - вважає Небоженко.

Небезпека для " Слуги народу"

Якщо ж план Банкової все-таки буде реалізований, то після виборів президента щодо Слуги народу може спрацювати принцип доміно, оскільки особистий рейтинг Зеленського підживлює і рейтинг його політсили.

І в цьому, як стверджують опитані Главредом експерти, полягає ще одна дилема для Зеленського. Адже з одного боку, президент вже не контролює значну частину монобільшості, а з іншого, у разі нових виборів в Раду, Зеленський позбудеться того впливу, який у нього ще є зараз, оскільки заново зібрати монобільшість вже навряд чи вийде.

А тому в осяжному майбутньому вірогідний розкол у СН. Власне, про нього вже відкрито подейкують і в керівництві партії – зокрема, днями в одному з інтерв'ю глава "Слуг" Олександр Корнієнко прямо заявив про те, що з поточного складу СН може відокремитися ще одна партія, якщо у електорату буде запит на іншу платформу.

читайте такожПерший тур виборів виграв би Зеленський, Порошенко відстає з великим відривом-опитування"Однозначно, в СН є проблеми. По-перше, діюча партія - це збірна солянка дуже різних людей, які ні ідеологічно, ні за своїм життєвим і професійним досвідом не тотожні і тому занадто різні інтереси неминуче призводитимуть до конфліктів", - зазначає політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов. І додає, що детонувати розкол може якась криза або особистісний конфлікт. саме з цих причин СН може розділитися на групи.

У той же час, експерт звертає увагу на те, що в порівнянні з минулої осені напруження всередині монобільшості помітно знизилося, що було чітко видно по голосуванню за відставку Степанова – за це, за словами Золотарьова, депутати буквально проголосували по клацанню пальців.

Запит на профі

Однак нинішній штиль може виявитися нетривалим, через що Зеленському вже скоро доведеться приструнити депутатів і все ж шукати альтернативу чинному складу СН.

Як зазначає політолог, кандидат наук з державного управління Віктор Таран, в українському суспільстві від виборів до виборів нікуди не дівається запит на нові обличчя. Правда, тепер він дещо трансформувався.

"Остання соціологія Міжнародного республіканського інституту показала, що понад 20% українців не знають за кого голосувати. При цьому вони хочуть голосувати за нових професіоналів. Тобто виборець вже не шукає тільки нові обличчя. І у зв'язку з цим, звичайно, будуть виникати і нові політичні проекти, і реанімуватися старі проекти з минулого політичного циклу", - пояснив Главреду експерт.

Андрій Золотарьов також зазначає, що в Україні існує високий відсоток тих, хто не визначився – близько 30-40% відсотків виборців, які розчарувалися в старих політиках. Тобто те ядро, яке не перетікає до вже відомих і скандальних політсил (до них, в тому числі, вже відносять і Слугу народу).

А тому є велика ймовірність, що в разі дострокових виборів в Україні може повторитися ситуація зразка 2014 року, коли Народний фронт вигулькнув нізвідки за кілька місяців перед парламентськими виборами і перетягнув на себе відсоток виборців, що розчарувалися.

І розкол в СН так само може сприяти появі альтернатив пропрезидентської партії.

читайте такожРейтинг партій від КМІС: політсили Ляшка, Смешка і Гройсмана пройшли б у Раду"Слуга народу" може виступити найбільшим донором, тому що на її основі можуть утворитися не дві, а навіть три партії. Одна з них - на чолі з Разумковим, а інша - за участю Бужанського та Євгена Шевченка, яка, до речі, може утворити більш радикальну партію, або ж взагалі об'єднатися з політичною силою Мураєва або ОПЗЖ.

Адже на думку Віктора Небоженка, в українському суспільстві якраз сформувався запит на якусь "ліву" політсилу - умовно кажучи, партію за справедливість, чесність і антикорупційність. "І саме така політсила представляє для Зеленського найбільшу загрозу, оскільки саме вона може частково відібрати голоси у Слуги народу", - зазначив Небоженко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти