Нові права, виплати та надбавки до пенсії: що зміниться для українців з 1 серпня

30 липня 2024, 12:00оновлено 1 серпня, 12:11
938
У серпні на українців чекає низка доплат, проте громадянам доведеться бути готовими до подорожчання м'яса і молочних продуктів.
Пенсії, доплати
Українців у серпні 2024 року чекає низка нововведень / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Останній місяць літа обіцяє українцям низку змін і може принести подорожчання деяких продуктів харчування. Главред дізнавався, що змінюється для українців з 1 серпня.

Водійські права нового зразка

З 1 серпня згідно з рішенням Головного сервісного центру МВС запроваджуються водійські права та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу нового зразка.

Однією з ключових змін є наявність додаткових елементів захисту на нових документах. Бланки посвідчень і свідоцтв отримають спеціальне захисне маркування та QR-код у правому нижньому кутку, що дасть змогу перевірити їхню легітимність через онлайн сервіс Головного сервісного центру МВС. Це не тільки ускладнить можливість підробки, а й сприятиме швидкій перевірці документів у режимі реального часу.

відео дня

Вартість і термін дії нових посвідчень залишаються незмінними, а вже чинні документи не потрібно буде обмінювати.

Доплати для ВПО

З 1 серпня 2024 року для переселенців в Україні готують зміни у виплатах. Так, виплати призначаються сім'ї, яка вперше звернулася по допомогу, на півроку і виплачуються одному з її членів.

Допомога на проживання для ВПО - це державна підтримка, яку виплачують щомісяця:

  • 3000 грн для дітей (до 18 років) та осіб з інвалідністю;
  • 2000 грн для інших осіб.

Певним категоріям осіб можуть бути продовжені виплати ще на шість місяців.

Право на допомогу мають:

  • ВПО, які переселилися з 1 січня 2022 року із зон бойових дій або тимчасово окупованих територій;
  • ВПО, чиє житло було знищено або пошкоджено до стану непридатності для проживання;
  • діти, народжені у ВПО.

Виплати від ВПП ООН продовжили

Також з 1 серпня і до кінця 2024 року продовжили додаткову виплату від Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН пенсіонерам, які живуть у зоні бойових дій і мають низькі пенсії. Сума виплат дорівнює різниці між 3250 грн і сумою пенсії, яку пенсіонер отримує зараз.

Спеціально звертатися за призначенням додаткової виплати не потрібно. ВПП ООН спрямовує кошти пенсіонерам на підставі інформації, яка вже наявна в базах даних Пенсійного фонду. А виплати проводяться або на банківську картку, або через відділення Укрпошти.

Виплати до Дня Незалежності 2024 року

Крім того, до Дня Незалежності деякі категорії українців зможуть отримати разову допомогу від 450 до 3100 гривень.

Ветеранам війни, які проходять службу/працюють і не є пенсіонерами, кошти буде спрямовано на небюджетні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем служби\роботи на підставі поданих заявок як особисто, так і через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Тим, хто має право на виплату, але не є пенсіонером і не проходить службу/не працює, для отримання допомоги потрібно подати до ПФУ відповідну заяву (довільної форми), після чого виплату буде здійснено за місцем проживання на поточний рахунок в уповноваженому банку.

Сума допомоги варіюватиметься. Так, особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім ув'язненим концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаних особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років):

  • I групи - 3100 гривень;
  • II групи - 2900 гривень;
  • III групи - 2700 гривень.

Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років), а також дітям, що народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, - 1000 гривень.

Особам, які мають особливі заслуги перед Україною - 3100 гривень. Членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге - 650 гривень.

Для учасників війни та колишніх в'язнів концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також осіб, насильно вивезених на примусові роботи, дітей партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога - 450 гривень.

Надбавки до пенсії - хто може розраховувати на них у серпні

Додаткову надбавку до пенсії за віком з 1 серпня можуть отримати українці, яким виповнилося 70 років. Як повідомили в ПФУ, виплату додадуть до пенсії автоматично, а тому звернення до Пенсійного фонду для отримання надбавки не потрібне. Виплату нараховуватимуть пенсіонерам за умови, що їхня щомісячна пенсія менша за 10 340 гривень.

Також на виплату можуть розраховувати люди 75 і 80 років. Розмір виплат, залежно від віку, може відрізнятися. Зокрема, для пенсіонерів 70-75 років доплата становитиме 300 гривень, від 75 до 80 років - 456 гривень, від 80 років - 570 гривень.

З обігу вилучать банкноту в 500 гривень

З 1 серпня 2024 року Нацбанк почне вилучати з обігу банкноти старого зразка номіналом 500 гривень 2003-2007 року випуску з подальшою заміною на купюри зразка 2014 року і новіше. При цьому, як зазначають у регуляторі, громадяни без обмежень зможуть продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Хто такий Олександр Хмелевський

Олександр Хмелевський - незалежний економічний експерт.

Освіта: Київський Національний Університет імені Т.Г.Шевченка, спеціальність - "політична економія".

Науковий ступінь: кандидат економічних наук, Інститут економіки НАН України.

Працював у банківській та інвестиційній сфері. Пройшов шлях від економіста до заступника голови правління великого системного банку.

Яким буде курс долара та євро в серпні 2024 року в Україні

Липень видався для гривні доволі важким, оскільки було встановлено рекорд, у рамках якого курс долара США щодо гривні сягнув позначки в 41,69 гривень. досягнувши 41,69 грн. За словами економіста Олександра Хмелевського, причиною ослаблення гривні стала відмова Нацбанку від фіксованого курсу гривні та перехід до плаваючого курсу. Вплинуло також і зниження обсягів надходжень іноземних кредитів, завдяки яким в умовах війни поповнювалися валютні резерви.

Позначилися на стані економіки й відключення електроенергії, оскільки це вплинуло на роботу підприємств.

"Девальвація гривні та інфляція могли б забезпечити додаткове фінансування дефіциту. Адже що вищі ціни, то вищі й податкові надходження. Не виключено, що значну частину дефіциту доведеться профінансувати за рахунок грошової емісії. А це створюватиме додатковий тиск на гривню. Тому, незважаючи на нещодавню корекцію, курс гривні в серпні буде переважно знижуватися. Загалом курс гривні щодо долара коливатиметься на міжбанківському ринку на рівні 41-42 грн., а курс євро 44,5 - 46,0 грн.", - розповів "Главреду" Хмелевський.

Схожий прогноз озвучують і банкіри. На думку директорки департаменту казначейських операцій Unex Bank Анни Золотько, наприкінці липня гривня почала динамічно зміцнюватися через зменшення попиту на валюту в усіх сегментах ринку і зростання пропозиції, зокрема з боку агровиробників, які зараз входять у новий маркетинговий рік.

Крім того, зміцнення гривні суттєво послабило девальваційні очікування та попит на валюту. Підтримку національній валюті надали і вербальні інтервенції регулятора: НБУ за результатами засідання монетарного комітету не став знижувати облікову ставку минулого четверга й артикулював намір докласти додаткових зусиль до стабілізації ситуації на валютному ринку.

Також наприкінці липня Україна отримала 1,5 млрд євро фінансової допомоги від ЄС, і було анонсовано надходження допомоги в розмірі $3,9 млрд від США, що надасть потужну підтримку золотовалютним резервам.

"Очікується відчутне зростання пропозиції валюти з боку агроекспортерів. Отже, є всі підстави вважати, що протягом серпня ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною. Це не означає, що курс буде незмінним - коливання вартості американського долара неминучі. Однак, на мою думку, здебільшого котирування на ВРУ перебуватимуть у діапазоні 41,0-42,0 грн. /$", - зазначила Ганна Золотько.

На м'ясо та молочку чекає подорожчання?

Відключення електроенергії в серпні позначаться і на цінах на продукти. Як розповів "Главреду" експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин, загалом приріст до поточної вартості продуктів харчування і товарів першої необхідності в серпні очікується на рівні до 1,5 відсотків.

"Є досить велика кількість продуктів харчування, зберігання яких передбачає дотримання певного температурного режиму. І недотримання може призвести до втрати продуктів, причому ці втрати перекладатимуть на кінцевого споживача... Найбільше на це реагуватимуть молочні та м'ясні продукти. Бо молочну сировину потрібно охолоджувати як під час переробки, так і під час транспортування та зберігання в магазинах. Тобто скрізь потрібна електроенергія, і якщо не буде належного охолодження, все швидко псуватиметься і втрачатиме свої харчові якості. Тому молочна та м'ясна продукція, ймовірно, зростатимуть у ціні найбільше, тоді як інші товари більш помірковано", - вважає Пендзин.

Хто такий Олег Пендзин

Олег Володимирович Пендзин - економіст, керівник громадської спілки "Економічний дискусійний клуб". Виступає як економічний експерт на телебаченні, а також автор матеріалів для низки українських медіа на фінансову та споживчу тематику.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти