Жорстка риторика на адресу Кремля і удар по ПП-2: експерт спрогнозував про політику нового Кабміну ФРН

25 листопада 2021, 05:28
Німеччина демонструватиме більш жорстку позицію щодо Росії, вважає соціолог Ігор Ейдман.
Німеччина
Призначення кандидата від "зелених" главою МЗС Німеччини призведе до посилення риторики Берліна щодо Кремля - експерт / pixabay

Політика офіційного Берліна після приходу до влади нового уряду навряд чи зміниться кардинальним чином. Однак після призначення представника "зелених" (Анни Бербок, - ред.) на пост міністра закордонних справ з'являється шанс на більш жорстку позицію Німеччини щодо Росії по війні з Україною. Неоднозначною очікується і ситуація з Північним потоком-2, тиск щодо цього питання чинитимуть не тільки "зелені", а й Вільні демократи. Про це заявив соціолог Ігор Ейдман.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що на серйозні зміни у політиці Німеччини очікувати не слід. Берлін традиційно використовує більш помірну риторику. Втім, у разі призначення на посаду міністра закордонних справ кандидата від "зелених" німецька держава може посилити позицію щодо ситуації з російсько-українським конфліктом.читайте такожЗброю Газпрому проти Європи Північний потік-2 "забули" в тексті нової коаліції у Німеччині

"Взагалі у Німеччині не люблять робити різких рухів і радикально щось міняти. Тут вітається завжди помірність у всьому і послідовність, у тому числі і в політиці. Хоча те, що представник Партії "зелених" очолить МЗС Німеччини - це шанс на більш жорстке ставлення до Кремля, гібридної війни, агресії проти України. Від міністра закордонних справ традиційно дуже багато залежить, від зовнішньої політики Німеччини", - зазначив Ейдман.

Крім того, він вважає, що в новому уряді не буде однозначної позиції щодо російського газопроводу Північний потік-2. За словами експерта, тиск на питання, пов'язані з проектом Газпрому, чинитиме не тільки Партія зелених, а й Вільні демократи. Соціал-демократична партія, яка підтримує реалізацію трубопроводу, зіткнеться з протидією з боку партнерів по коаліції.

"Представники Партії "зелених", які входять в уряд, і ліберали, які теж увійдуть до коаліції, були проти "Північного потоку-2". І хоча новий канцлер представляє Соціал-демократичну партію, яка підтримувала цей проект, я думаю, що йому буде складно це зробити. Він відчуватиме тиск з боку партнерів по коаліції. Думаю, буде неабияка боротьба всередині вже нової коаліції щодо цього проекту", - підкреслив Ігор Ейдман.

Новий уряд Німеччини

Переможець виборів у Бундестаг Соціал-демократична партія, Союз 90 / Зелені(Партія зелених) і Вільні демократи у середу, 24 листопада, підписали угоду про створення коаліції.

Домовленості передбачають призначення лідера СДПН Олафа Шольца новим канцлером ФРН. Партія Ангели Меркель не увійшла в коаліцію і йде в опозицію.

Партія Зелених підтримує Україну і критикує запуск російського трубопроводу Північний потік-2. Вона отримає низку серйозних постів у новому Кабміні - міністерства закордонних справ, економіки, сільського господарства, навколишнього середовища та у справах сім'ї.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про те, що Київ підтримує нову коаліційну угоду, в якій закріплені питання повернення захоплених Криму і Донбасу до складу української держави і посилення енергетичного співробітництва двох держав. Однак Київ закликає Берлін до більш жорсткої позиції під час сертифікації газопроводу ПП-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти