Виведення ПП-2 з-під удару та провал діалогу Байдена з Путіним: у США попередили Україну

25 грудня 2021, 07:10
Підтримка інтересів Києва діючою адміністрацією Штатів викликає сумніви, вважає Гаррі Табах.
Байден і Путін
Перемовини Байдена та Путіна показали, що США не готові відстоювати інтереси України - американський військовий / Reuters

Перемовини президента США Джо Байдена з главою РФ Володимиром Путіним продемонстрували неготовність чинної американської адміністрації відстоювати інтереси України. Підтвердженням такому аргументу є зняття санкцій з Північного потоку-2, скорочення військового бюджету для Києва та відсутність призначення американського посла. Про це заявив капітан першого рангу американських ВМС у відставці Гаррі Табах.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що помічник президента США Джейк Салліван за підсумками перемовин Байдена та Путіна зробив заяву про те, що треба забезпечити безпеку Росії, але нічого не сказав про безпеку Вашингтона і Києва. Така риторика вже вказує на сумнівні перспективи щодо того, чи представлятимуть Штати інтереси української держави.читайте такожУгода Байдена та Путіна в обмін на мир у Європі: Ілларіонов розкрив небезпечний для України сценарій

"Я - людина військова, я знаю тільки те, що наш директор з національної безпеки пан Салліван вийшов після саміту між президентом Байденом і президентом Путіним... Пан Салліван вийшов і сказав, що НАТО і Сполучені Штати повинні забезпечити безпеку Росії. Він нічого не сказав про забезпечення безпеки України. Він навіть нічого не сказав про забезпечення безпеки Сполученим Штатам Америки", - зазначив Табах.

За його словами, виведення російського енергетичного проекту ПП-2 з-під санкцій, скорочення військового бюджету для України на 200 мільйонів і непризначення американського посла у Києві свідчить про те, що рішення, які прийняті, не на користь України.

"Поки що я не побачив, щоб були враховані інтереси України. Зняття з "Північного потоку-2" санкцій - це не на користь України. Урізати військовий бюджет для України одразу після саміту з Путіним на 200 мільйонів - я теж не бачу допомоги Україні від цього. Немає посла американського в Україні - теж не уявляю, яка це користь для України", - додав військовий аналітик.

Також він підкреслив, що комісію США – Росія в контексті домовленостей про зниження ескалації на російсько-українському кордоні, з американського боку очолила заступниця держсекретаря Венді Шерман. Раніше вона провалила зовнішню політику Штатів щодо КНДР, Сирії та Ірану, тому навряд чи від такого рішення буде користь для України.

Перемовини Байдена та Путіна

Діалог президента США Джо Байдена з господарем кремля Володимиром Путіним відбувся 7 грудня. Перемовини відбулися на тлі стягування Росією військ до кордонів України і звинувачень Москви в нібито загрозі НАТО російським кордонам.

У Білому домі повідомили, що Байден попередив Путіна про рішучі дії колективного Заходу у тому випадку, якщо Росія піде на нове військове вторгнення в Україну.

Джо Байден підтримав територіальну цілісність і суверенітет України, а також закликав врегулювати напруженість навколо української держави за допомогою політичних домовленостей.

Пізніше за підсумками перемовин Байдена та Путіна стало відомо, що США через ситуацію з військами Росії навколо України, мають намір надати Києву додаткову військову допомогу. Також Вашингтон не гарантує Москві невступ України до НАТО.

Президент РФ Володимир Путін, у свою чергу, під час розмови з Байденом звинуватив Київ у невиконанні домовленостей щодо Донбасу. У Кремлі назвали ситуацію з військовим конфліктом на сході України головною темою перемовин. При цьому Росія вимагає, щоб США виступили гарантом невступу України до Північноатлантичного альянсу.

Радник глави Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав, що Байден на перемовинах з Путіним рішуче попередив російського президента про те, що якщо Москва піде на нову військову операцію проти Києва, США задіють заходи, яких вирішили не вживати у 2014 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти