"Вбивали і ґвалтували": президент Казахстану поставив жорсткий ультиматум

7 січня 2022, 23:56
Президент Казахстану заявив, що ніяких переговорів з "терористами не буде".
Касим-Жомарт Токаєв
Касим-Жомарт Токаєв / Reuters

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що під час масових заворушень в Алмати місто атакували 20 тисяч бандитів, які повинні бути вбиті.

За його словами, бандити і терористи були дуже добре навчені, організовані та керувалися зі спеціального центру.

Деякі з них говорили не казахською мовою. При цьому в Алмати було не менше шести хвиль нападів терористів загальною чисельністю 20 тисяч осіб.

"Вони били і вбивали поліцейських і молодих солдатів, підпалювали адміністративні будівлі, грабували приватні будинки і магазини, вбивали світських громадян, гвалтували молодих жінок. Моя основна точка зору: ніяких переговорів з терористами, ми повинні їх вбити", - заявив Токаєв в Twitter.

Він доручив правоохоронним органам сформувати слідчу групу для виявлення глибинних причин ситуації, що призвела до збройного акту агресії, і притягнути до відповідальності порушників закону.

Президент Казахстану додав що були розгорнуті миротворчі контингенти ОДКБ, які залишаться на короткий період часу до стабілізації ситуації в Казахстані.

читайте такожУ Казахстані застрелили відомого музиканта і режисера

"Казахстан продовжить забезпечувати безпеку і захист іноземних дипломатичних представництв, а також персоналу і майна іноземних компаній та інвесторів", - підкреслив Токаєв.

Що сталося в Казахстані

Масові протести в Казахстані розгорілися через підвищення ціни на скраплений газ. Спочатку мітингувальники вимагали лише знизити ціну на газ, проте за кілька днів протестів вимоги значно розширилися.

Президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду країни - це була одна з вимог протестувальників.

Влада ввела надзвичайний стан: спочатку в Алмати, Мангістауській та Алматинській областях, пізніше - у столиці та у всіх інших регіонах країни.

У державі кілька днів точилися сутички між протестувальниками та правоохоронцями, були загиблі з обох сторін.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв дав наказ відкривати вогонь щодо учасників масових акцій протесту на поразку без попередження. У країні триває антитерористична операція, оголошено "червоний рівень".

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти