У США досі немає остаточного плану навчання українських пілотів на F-16 - CNN

2 серпня 2023, 08:26
Президент Байден оголосив про підтримку США в підготовці українських пілотів на F-16 ще два місяці тому, але досі залишається не вирішеною низка важливих деталей.
F-16, прапори України та США
Поки неясно, які країни нададуть свої F-16 для навчання пілотів ЗСУ / Колаж: Главред, фото: US Air Force

США ще не затвердили фінальний план навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16, які мають розпочатися цього місяця. Причина цього в тому, що європейські члени "коаліції винищувачів" досі не узгодили всі подробиці цього плану.

Як пише CNN з посиланням на джерела, через два місяці після того, як президент Джо Байден оголосив про підтримку США в підготовці українських пілотів на F-16, досі залишається не вирішеною низка важливих деталей.

Так, затвердження плану зокрема передбачає дозвіл на передачу спеціального обладнання для F-16 (льотних тренажерів і навчальних посібників), оскільки навчання проходитиме лише в Європі. Але офіційні особи повідомили CNN, що адміністрація Байдена ще не отримала від європейців остаточного плану підготовки, тобто США поки немає що підписувати.

відео дня

Також досі незрозуміло, які країни нададуть свої F-16 для навчання. Передача літаків Україні потребуватиме окремого дозволу США.

У Пентагоні повідомили, що США все ще вирішують, чи відправляти американських пілотів для допомоги в навчанні українців. Жодні рішення не будуть ухвалювати, поки не буде затверджений остаточний план навчань.

У концепції плану навчання, наданої Міністерством оборони Данії CNN, йдеться, що курс буде спрямований на підготовку льотчиків і наземного екіпажу впродовж шести місяців і буде проходити в декількох місцях, зокрема і на датській авіабазі.

У той же час видання зазначає, що у внутрішньому меморандумі ВПС США з докладним описом оцінки йдеться, що навички українців припускають, що навчання може бути завершено через чотири-п'ять місяців.

Графік швидше стандартної програми навчання на F-16 для пілотів ВПС США. Він виключає місії та завдання, які не потрібні українським пілотам. Наприклад, дозаправку в повітрі та посадку по приладах.

Літаки F-16 для України

США схвалили навчання пілотів повітряних сил Збройних сил України управлінню винищувачами F-16, проте навчання так і не почалося. Країни-партнери на Заході не погодили план процесу, а у Вашингтоні нібито не підписали потрібні документи. У Білому домі вважають, що бойові літаки Україні можуть поставити до кінця поточного року, однак експерти вважають, що Київ отримає їх не раніше весни 2024-го, повідомляє видання Politico.

26 липня координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що плоти ЗСУ навчатимуться управлінню винищувачами американського виробництва F-16 у Данії та Румунії.

Раніше Кірбі говорив, що Україна отримає F-16 до кінця 2023 року. Водночас він підкреслив, що літаки не зможуть кардинально змінити ситуацію на полі бою. Поставки літаків будуть ефективні лише в комплексі з іншою зброєю, яка необхідна для ЗСУ.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти