Польща не стане першою з країн НАТО передавати Україні винищувачі

9 лютого 2023, 12:50
Як каже Матеуш Моравецький, передати ЗСУ бойові літаки нинішнього покоління першими могли б ті країни НАТО, на аеродромах яких їх достатньо.
Винищувач, Моравецький
Польський прем'єр Моравецький виступив з приводу передачі ЗСУ винищувачів / Flickr / УНІАН

Офіційна Варшава готова передати офіційному Києву бойові літаки-винищувачі, але не стане це робити найпершою з усіх держави, які входять до складу НАТО. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у кулуарах саміту лідерів Євросоюзу в Брюсселі в четвер, 9 лютого.

"Наша позиція тут однозначна. Можемо діяти тільки спільно в рамках цілого об'єднання Північноатлантичного договору. Якщо таке рішення буде, то ми не будемо тими першими, хто надасть винищувачі, але, напевно, будемо позитивно відповідати на це", − сказав він.

Як каже Моравецький, надати Україні сучасні бойові літаки першими могли б ті країни НАТО, на аеродромах яких їх достатньо.

А у Польщі, за словами прем'єра, зараз недостатньо винищувачів, і тому Варшава вже замовила у США партію нових винищувачів моделі F-35.

Винищувачі F-16 для України

Журналісти CNN публікували статтю, в якій говорилося, що США не мають наміру блокувати можливі рішення інших держав по передачі Україні винищувачів F-16. Втім, самі Штати поки не готові відправити Києву бойові літаки.

Пізніше в американському виданні Politico вийшов матеріал про те, що в Міністерстві оборони США обурилися позиції глави Білого дому Джо Байдена, який заявив про відмову постачати Україні F-16. У Пентагоні не виключили постачань Києву бойової авіації, а прихильники допомоги українській державі дотримуються думки, згідно з якою діяти потрібно більш рішуче.

Бойові літаки для України:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти